View Single Post
Eski 20-07-2011, 13:32   #789
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yaylacı Mesajı Göster
Sayın Lilium 695 no/lu mesajda fotorafı olan lilium ponticum (Trabzon Zambağı) için kök ayırma (soğanı çevreleyen yapraksı oluşum, adını bilmiyorum ama kök kısmındaki etli pulsu yaprak) ile yetiştirmeye çalışıyorum. Belkide zamanı değil çok mu erken işlem yaptım.
Pullarından yetişir fakat iyice kart pullardan yavru yapabilir, bu pulları yarı yarıya hayvan gübresi ve kum karışımına dikine gelecek şekilde pulların üstü örtüleceği kadar kapatın, ve bir kere sulayıp serin gölge bir yere koyun.

Bu türler daha çok saçak köklerinde oluşan yavrularla ve tohumdan üretilir.

"Belkide zamanı değil çok mu erken işlem yaptım"
İşlem yaptığınız da çiçek ve sap kısmı kurumuşmuydu? kurumamışsa erken işlem yapmışsınız.
Yinede fazla bir zararı yok, soğanı kaybetmezsiniz.

Soğanlı bitkiler kolay kolay yok olmazlar, yok olmamaları için dikkat edilmesi gereken üç önemli husus var.
1- Fazla sulama ( Soğanın çürümesi için en büyük neden)
2- Toprak kurtları ve haşereler. (Soğanın dip tablosunu kemirir,ve daha ileriki safhalarda soğan hiç kalmaz.
3- Fungal hastalıklar ( Soğanın gelişimi yavaşlar çürümelere neden olur.)

Saksıda yetiştirenler, saksı topraklarını yılda bir kez haşerelere karşı ilaçlamalarında yarar var.
Bahçede toprakta yetiştirenler zararlıya göre, zararlı varsa yüksek derecelerdeyse ilaçlamalarını öneririm.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön