Külleme ve salkımlarda yarılan taneler
Herkese güzel bir gün dileklerimle,
Çanakkale'deki evimin bahçesinde yetiştirmeye çalıştığım asma fidanları ile ilşkili sorunlarımı sizler ile paylaşım yardımınızı rica edeceğim. Yalova çekirdeksizi, Yalova incisi ve Alfons cinsi toplam 8 adet asmam var ve telli sistem ile bunları yetiştirmeye çalışıyorum.
Mart ayının ilk yarısında su yürümeden budama işlerini yaptım. Aynı dönemde bordo bulamacı ile tüm fidanlarımı ilaçladım. Güzel gelişme gösterdiler çiçeklenme ve salkım aşamasına kadar iyi geliştiler. Çiçeklenmeden sonra sürgünlerin ucunu 30 cm olduklarında kırıp salkımın güçlenmesine katkıda bulunmaya çalıştım.
Haziran ayı 20'sinden itibaren çekirdeksi üzümdeki salkımlar sünmeye taneleri düşmeye veya kurumaya başladı (resim 1). çekirdekli türlerde ise salkımlardaki tanelerde yarılma ve siyah beneklenmeler görmeye başladım (resim 2 ve 3). Çekirdeksiz türdeki sünme ve kurumayı bu senenin aşırı nemli geçmesi sonucu ortaya çıkan külleme hastalığı olarak değerlendirdim. Tüm üzümlere haziran 2nci yarısı itibari ile kükürt yaptım. Sonuçlar değişmeyince bir ziraat mühendisinin tarif üzerine önerdiği score 250 (difeconazole) ile tüm fidanları ilaçladım. Çekirdeksizlerde salkım gelişmesi tekrar başladı. Çekirdeklilerdeki yarılmada değişen bir şey yok. Bu seneyi artık kaybettik ama nedenini bilirsem gelecek sene aynı sorunu yaşamam diye düşünüyorum. Bu nedenle görüşünüze ihtiyacım var.
Diğer bir sorum ise sulama sıklığımızın ne olması gerektiği... Evdekiler diğer çiçekler ile birlikte asmaları da her gün bir kez suluyorlar. Her gün sulamanın bir zararı olur mu ? Öneriniz nedir ?
Saygılarımla
|