Kendim yapmadım ama el yapımı bir kuluçka makinesi satın almıştım. İlk koyduğumdan bu yana bir çok defalar makine üzerinde değişiklikler yaptım. Epeyce pahalıya mâloldu ama deneyim sahibi oldum. Nem, gelişimde 60 çıkımda 70 diye öğrendim, çıkımda ısının düşürülmesi gerekitiğini daha sonradan öğrendim. civcivlerim kabuğu kırıyor ama çıkamıyordu. Son çıkımda nemi 80, ısıyı da 37 yaptım (gelişmede yumurtalar vardı) 48 yumurtadan 37 sağlıklı civciv aldım, %77 gibi bir oran ki fena sayılmaz.
Çıkmayan 11 yumurtanın 4'ü erken ölüm, ikisi gagasını çıkarmış ama ölmüş, biri iç zarı delip hava boşluğuna uzanmış ama kabuğu kıramamış, 4 tanesi de hiç bir varlık gösteremeden ölmüş. Bu sonuçlara bakarak öğrenmem gereken daha çok şey var ama zamanla öğreneceğim inşallah.
Bir arkadaş, bu 11 yumurta ile civciv çıkan yumurtaların makinenin nerelerinde olduğunu sordu. "54 yumurtalık bir viyolün içindeydi hepsi de ama sağında mı solunda mı, önünde mi arkasında mı bilemem tabii ki" dedim. Hiç aklıma gelmezdi; Viyolü kâğıt üstünde numaralndırıp aynı umarayı yumurta üzerine de yazmayı hiç akıl edememiştim, arkadaş söyledi. Çok mantıklı geldi. Numaralandırınca hangi noktadaki yumurtada sorun olduğu tespit edilecek. Belki de kapıya en yakın olan iki sırada sorun var, makinede ısı dolaşımı düzgün değil, düzeltilecek ya da kapıya yakın sıraya yumurta konulmayacak. Belki de ışığa yakın olan yumurtalarda sorun var, uygun önlem alınacak.
Bütün bunlara rağmen ben makine yapmaktan ziyade bir kurum malını satın almayı kesinlikle tavsiye ederim. Piyasada makine yaptığını sanıp satan o kadar çok kişi var ki, ben de onlardan birini satın almıştım. Ziyan olan yumurtalarımın parasıyla sağlam bir makineyi iki kere satın alırdım. Makineyi bir kurumdan satın almalı ki bir sorun olduğunda muhatap bulunabilmeli.
Herkese sağlıklı çıkımlar dileğiyle...
|