Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli
Hadi hayırlısı, yeni birşey öğreneceğim gibi...
Niye ki?
|
Sayın Drhegeli,
Geçenlerde İngiltere'den Taylor's Clematis ile yazıştım. Clematis'ler için en çok tavsiye ettikleri domates gübresi. Ben gül gübresi kullandığımı söyleyince, o da olabilir, çünkü onda da potash (K2O) oranı yüksek cevabını aldım.
Ankara'da domates gübresi bulamadım. Ama yaptığım aramalarda genelde domates için NPK değerlerinde K (yani potash) için %40 civarı kullanıldığını farkettim.
Sonradan aklıma, geçen bahar tüm Clematis'leri Gül gübresi ile beslediğim, ama sona kalan Jackmanii ve Tangutica'yı K oranı yüksek genel maksat gübresi ile beslediğimi hatırladım. Şu anda her ikisi de kontrolden çıkmış bir şekilde çiçeklenmiş durumdalar. İnternet sitelerinden birisinde, Clematis'lerin dibine saf potash döken birisinin inanılmaz sonuçlardan bahsetmesi de tuz biber oldu.
Bunun üzerine Ulus'a gidip en yüksek K oranlı gübreyi sordum, onlar da %36 olan bir kutu verdiler. Bunu neye tavsiye edersiniz dediğimde, "domates filan" cevabını aldım. Bu arada Clematis'ler için bahar aylarında en çok kullanılan gübre "bone meal", kemik tozu, yani doğal fosfat. Ankara'da yine bunun satıldığı bir yer bulamadım. Hatta sorunca benim deli olduğumu düşündüler. Domates gübrelerinde P oranı %20 civarında, yani fosfat ihtiyaçları da karşılanmış oluyor. Tavuk kemiklerini kurutup havanda döverek bunu evde yapan ve çok memnun olan çılgın Amerika'lı Clematis dostları da var (bu arada ben de mutfağa girmekten men edilmeyi bile göze alıp gizlice kemik biriktirme kararı da aldım

.
Sizin önerdiğiniz başka bir yöntem varsa, paylaşırsanız çok memnun olurum.
Saygılar,