View Single Post
Eski 17-07-2011, 19:48   #19
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Ben de 2 yıllık yetiştirici olarak acemi yorumumu yapayım:

Ceviz:
Olumlu yanları: Hastalık ve zararlı açısından daha toleranslı gibi geliyor bana. Antraknoz, yanıklık ve iç kurdu dışında pek bir sorunu yok.
Kötü yanı: Toprak ve toprağın derinliği konusunda seçici. Kökü kil tabakasına veya taban suyuna geldiği anda gelişimi duruyor.

Badem:
Olumlu yanları: Toprak konusunda daha az seçici. Cevize göre derinliği daha az ve kötü topraklarda yaşayabiliyor.
Kötü yanları: Erken çiçek açtığı için donlara karşı daha hassas. Zararlısı ve hastalığı cevize göre daha çok gibi geliyor bana.

İkisinin de kötü yanı: Soğuklara dayanıklılık ve döllenme açısından çeşit seçimi çok önemli. Fidancılarımız maalesef o an neyi satmak istiyorlarsa yatırımcıları ona yönlendiriyorlar. ("Ooo texas süper", "Chandler olayı bitirir", "Bilecik bir numara..", "Sen kimseyi dinleme Kaman al Kaman", "Ferragenes'ten şaşma..", "bu fidanlar -20 dereceyi gördü, bana mısın demedi"... muhtelif fidancılardan duyduğum cümleler..)

Sonuç: Belki de en iyisi küçük ölçekte başlamak ve kişisel ve yöresel tecrübe edinmek. Maalesef tarım sektörü az bilenin çok olduğu ama kimsenin ben az biliyorum demediği bir alan. Ufak başlayın, tecrübe edinin, kafanızdaki çeşitleri arazinizin özelliğine göre seçin, hatta ceviz ve badem'i de (ayrı ayrı) ekin ve sonuçları gözlemleyin. Ona göre kararınızı netleştirin. Belki 2-3 sene kaybedersiniz ama 10 yıl sonra dizinizi dövmekten daha iyi olabilir.


Düzenleyen Çamtepe : 17-07-2011 saat 19:54 Neden: Bilgi eklendi
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön