Yurt dışından referanslar verilmesi beni sadece eğlendiriyor.
Benim kimden eski olduğum kimin benden ileri gittiğim gibi tuhaf yorumlar da bana bir şey ifade etmiyor. Bunu tersi bir durumu sizde gördüğüm için pekte söz etmediğim durumu açıkladım. Sizin yerinizde olsam nerede otuz yıllık çalışmalar demek aklıma gelirdi aslında.
Bu da bana bonsai felsefesi konusunda birşeyler yazabilmek için bir fırsat verirdi.
Bu bir tarikat inanaç sitemi değil. İnanma gibi bir durum da yaratmıyor. Bana inananlar diye bir çetem grubum inanlarım müritlerim yok yani.
Ben doğrusunu söylerim dikkate almak size kalmış yaz içinde telleme yapmayın derim yapmışsanız sonuçlarına katlanırsınız. Vakit kaybettiğinizi anlarsınız. Kendim ince dallar üzerinde havai köklendirme telleme biçim verme yapıp başkasına bunlar bonsai değil gibi bir polemiğe girmem.
Siz aceleniz olduğunu söylediğinize göre Bu konuyu çok fazla anlamanızı ummuyorum.
Yine de söyleyeyim. Burdaki göndemenin ana fikri kaç seneler önce başladım denedim o sıralar bu işler konusunda bilgi yoktu el yordamıyla hatalarla dolu uğraştım. Bu iş aceleye gelmez. Sabretmek gerekir. Acelesi olan başka işlere yönelsin içeriklidir.
Penjing değil belki ama bir enstelasyon olarak değerlendirebileceğim kaya düzenlemenleriniz sözgelimi acelesi olanlar için hoş, bazıları iyi de duran işler. Ama bonsai mi derseniz hayır. Penjing mi peki o da değil. Onlar enstelasyon. Ben yaptım oldu kötü mü derseniz o değil. Söyledim bazıları iyi de.
Ama ince bir fidanı bir kayaya adapte ettiğinizde bu penjing değil.
Kıssadan hisse, siz beni dinleyin bu iş aceleyle, vaktim az ile olmaz.
Kimura bir ağacını gösteriyoru benzer içerkili bir konuşamda 330 yaşında bu dedi. Tabi 300 yılı ormanda son otuz yılı bende geçti. Burada söylemek istediği bende ne cevherler var. Otuz yıllık ağaçlarım var değildi tabi. Otuz yılın varsa bu işe gir içerikliydi.
|