View Single Post
Eski 15-07-2011, 04:51   #1
smarty17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-06-2011
Aquaponic sistemler (Sebze - Balık İşbirllikteliği)

Son yıllarda fazlasıyla ön plana çıkmış olan bir konu aquaponic sistemler.Ülkemizde çok yaygın olmasa da yurt dışında başarıyla denenmiş birçok örneği mevcut.Sürdürülebilir balıkçılık temeli üzerine kurulmuş olan sistemde giderek kullanılabilen bitki çeşitliliği artmaktadır.Yine de temel olarak en çok sebze türü bitkiler kullanılmakta ve özellikle hızlı yetişenler tercih edilmektedir.
http://www.akvaryum.com/Forum/aquapo...gi_k376857.asp alıntı yaptım.Fakat akvaryuma başlayacağım.Şuan 60 lt + 30 lt +30 lt sistem düşünüyorum.Tecrübeli arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsa sevinirim.Ayrıca Aquaponic yapan çoğu arkadaşın konuları eski olduğu için bu konuyu açtım.Ayrıca birde video yayınladım.Merak edenler için Türkçe

Alıntı:
Nedir bu aquaponic sistemler?

Bitkilerin suda çözünen bileşiklerden yararlanımına dayanan hidroponic sistemlerin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından sonra bu çeşitli dallara da uyarlanmaya çalışılmıştır.Akvaryum sistemlerine uyarlanmasıyla beraber adı aquaponic olmuştur.

Aquaponic sistemlerde mevcut su ortamında yetiştirilen balıklar ve kökleri suya temas halinde gövdeleri ise sudan bağımsız tutulan kara bitkileri vardır.Mantığına riayet edilerek çok çeşitli mekanizmalar kurulabilir.

Kara bitkileri tamamen su içinde bırakılabildiği gibi tabanına perlit veya aquaclay gibi kökleri sıkmayan ve kısmen su tutan malzemeler yerleştirilebilir.

Burda şematize edilmiş harici bir aquaponic sistem görülüyor.Mekanizma oldukça basit.Kafa motoruyla boruya su basılıyor ve borudan da akvaryuma geri dönüyor.Burda dikkat edeceğimiz diğer şeyse bitkiden yeteri kadar fayda görmek için onu iyi ışıklandırmak.En güzeli her zaman için güneş ışığıdır.Onu bulamazsak akvaryum için kullandığımız beyaz ışıklarla veya daha güçlü ışık veren farklı kaynaklarla bunu sağlayabiliriz.

Bu sistemde bitkiler o kadar hızlı ve etkili bir şekilde kirliliği çekiyor ki;tertemiz olan suda balıklar maksimum hızda ve sağlıkta gelişiyor.Dar hacimlere rağmen bu şekilde kurulmuş akvaryumlarda verimli balık büyütebilmek mümkün.Örnek bir fotoğraf,

Görüldüğü gibi alabalık çok güzel bir biçimde yetişmiş.Bu aynı zamanda dahili aquaponic sisteme bir örnek.Suyu harici bir yere gönderip geri almak yerine direk olarak suyun içinde kurulmuş.

Bunun yanında havuz sistemlerine kurulmuş dahili aquaponic sistemler de mevcut.

Yine akvaryumlarda deneme amaçlı kurulmuş ufak bazı sistemler var.

Name:  ap1.jpg
Views: 7543
Size:  54.4 KB

Name:  lewisponics.jpg
Views: 7079
Size:  34.3 KB

Name:  Small-Aquaponic-Unit.jpg
Views: 11477
Size:  19.6 KB

Name:  aquaponic_plants.jpg
Views: 8232
Size:  59.0 KB