View Single Post
Eski 14-07-2011, 22:09   #23
memet
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
"Bu şekilde bonsai öğrenildiğini
Nerede gördünüz bu tamamen zaman kayıbı."

Bu durumda bu cümleyi yazma amacınız değişik. Çünkü eski tartışmadan da benim böyle fidanlardan bonsai yapmak için uğraşmayın dediğimi biliyorsunuzdur.

İyi bir fidan iyi gelişim göstermiş üç dört yaşında iyi bir fidandır. Benim ara sıra öreneklediğim tohumdan yetiştirdiğim bir incir fidanım da var. Herseferinde fidan diye vurgulama yaparım.
Kalın gövdeli üç dört yaşında bir fidan üzerinde çalışmaya başlamak için diğerlerinden daha avantajlı bir fidandır.
Sedir özellikle de bir acemi için ne üzerinde çalışmaya ne de bir havai köklendirmeye uygun bir fidan değildir. O zamanki fikrinizi koruyorsanız ben size bu durumda bilginizi tekrar gözden geçirin derim.

Bana göre bu örnek de genç ince bir fidandır. Üstelik de telleme zamanı da uygun değildir. Siz derseniz ben yaptım oldu. Sedire de havai köklendirme uygularsınız üç dört yılda köklenirse ne iyi. Olmazsa ne gam. Peki yazılanları okuyanlar ne yorum çıkaracak. O yapmış dğrusu bu derslerse ne cevabınız olacak hatalı uygulamaya.
Toplantılarda bu türden ifadelerle karşılaşıp doğrusu budur demek için epey uğraştığm oluyor kimi hatalı uygulamalar için. Sonuçta zaman ve fidan kaybıyla acı derslerle öğrenmiş oluyorlar.

Yaş başlamak için belki ilk kıstas. Tohumdan yetiştirme bonsai örnekleri olmayan bir şey değil. Ama bu yolu deneyen hiç kimse gövde de kalın oldu sana bonsai demiyor.

Yukarıdaki alıntıladığım cümlenize dönersem, o zayıf fidan iyi gelişim gösterirse o da bonsai olur iki yılda. Bu durumda neye itraz etmiş oldunuz?

İnce bir dala havai köklendirme denediğinizi anlıyorum fotoğraftan. Sıkça söylediğim gibi kalem kalınlğında dal ne biçimde ele edildiği önemsiz biçimde kalem kalınlığında daldır. Altı her ne ise farketmez. Bence boşa uğraş bu tür çalışmalar.
Ha eğlence olsun diye AP üzerinde havai köklendirme denedim sonucu okumuş olmanızı umuyorum.
Böyle afaki örnekleri de hiç kimseye bu işin yolu budur biçimde önermedim. Bu başlıktaki cümlelerimden de bu sonucu kimse çıkaramaz.

Bana göre ince fidanlar kullanmak sadece tanuki için geçerlidir, o da malum teknik.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön