View Single Post
Eski 11-03-2007, 08:26   #4
Halit Togay
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Ben denemeye başladım bile. Bir alanı göz kararı ayırdım. Yakında çitle çevireceğim. Ancak Fukuoka kitabında komşu tarlalarda yapılan ilaçlama ve sirayet eden zararlılardan nasıl korunduğundan bahsetmiyor. Todor'un da bahsettiği gibi arazi orman yanı olsa ormandan gelen zararlıların istilası var; tarla yanı olsa komşu tarlalara atılan ilaçlar ve yeraltı suları ile yayılan gübreler var. Fukuoka arazide yakılan ateşten kalan birkaç avuç külün bile bütün tarladaki örümcekleri öldürdüğünden ve bunun da mahsülü azalttığından bahsediyor.

Hep müşahede ettiğim bir başka nokta da tarlama gelen az buçuk tarımla ilgisi olmuş herkesin muhakkak bu tarla sürülmeli veya abi bu otu biçtirsene demesi. Senelerden beri buna karşı koymaya çalışıyorum . Daha o zamanlar Fukuoka'yı bilmezdim (ne de olsa kitap yeni yayınlandı). Ve sanki biryerlerden okumuş gibi bu tavsiye ve tekliflere karşı irade gösterdim. Gene de köylü dostlarımız benim haberim olmadan tarlamı sürdüler, otunu biçtiler ve hatta biraz uzakça olan bir başka tarlamı sürdükten sonra ektiler , ilaç ve gübre bile atmışlar. Bu sene de aynı tarlayı bir gün sürülmüş gördüm ve ekilmesine mani olabildim.

Bu sebeplerle doğal tarım uygulaması bende müthiş bir yakınlık yarattı. Bu uygulamanın Dünya'nın şu anki eğilimlerine ters olduğunu hepimiz görüyoruz, felakete gidiş hızımızın her an arttığını da görüyoruz, gene de bildik zıraat tatbikatından daha hala vazgeçemiyoruz. Bu toprağı sürme usulü azcık zıraatle meşgul olmuş insanların kollektif bilinçaltına öyle bir kazınmış ki benim tarlayı her gören yukardaki tepkileri gösteriyor.

Bu usüle yakınlık duyan herkes için benim tarla bundan sonra bizim tarla olabilir. Bir atölye çalışması şeklinde kullanabiliriz.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön