View Single Post
Eski 10-03-2007, 23:30   #3
arodopman
Ağaçsever
 
arodopman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2004
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 82
EKİN SAPI DEVRİMİ
doğal tarıma ve doğal hayata giriş
Masanobu FUKUOKA
Kaos Yayınları
2006 – İstanbul

Kış başında alıp satır satır altını çizerek iki kez okuduğum bu kitap bugüne kadar öğrendiğim pek çok bilgimi alt üst etti. Ne zamandır burada yazmak istiyordum bir türlü fırsat olmadı. Sayın Kürşad arkadaşımızın konuyu açıp sayın Mine Pakkaner’ in yanıtının ardından belki biraz olsun bir ışık verir düşüncesiyle bende katılayım dedim. Sayın Halit Togay, ‘’Buralardan Çekip Gitmek’’ topiğinde ilk kez sözünü ettiği bu kitabın tüm doğa severler tarafından okunmasını öneririm. İstanbul’da dahi bulmakta hayli güçlük çekip yayınevine kadar gitmek zorunda kaldığım kitabın tanıtım metni şöyle;


Masanobu Fukuoka, doğal tarım hareketinin Japonya'daki önemli sözcülerindendir. Japonya'nın küçük bir köyünde 60 yıldır sürdürdüğü doğal tarım yöntemiyle, doğanın kendini ve insanı nasıl onarabildiğini bu eserinde bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. Kitap, doğal hayat, doğal tarım ve doğal beslenme üzerine pek çok felsefi bilginin yanı sıra önemli bir deneyimi sunuyor.
Modern tarımın yok edici etkilerini tersine çeviren 60 yıllık bu doğal tarım çiftliğinde,

. 1950'den beri toprak sürülmüyor.
. Tarım makineleri, tarım ilaçları ve sûni gübre kullanılmıyor.
. Budama yapılmıyor, yabanî otlarla mücadele edilmiyor.
. Buna karşın, alınan mahsûl endüstriyel çiftliklerin verimliliğiyle boy ölçüşüyor.
. Dahası, bu doğal tarım yöntemi hiçbir kirlenme yaratmıyor.
. Toprak günden güne canlanıp zenginleşiyor.
. Üstelik diğer geleneksel ya da modern tarım yöntemlerinden daha az emek gerektiriyor.
Ekolojik yıkım senaryolarının gerçeğe dönüştüğü günümüzde M. Fukuoka, doğal dengeyi bozmadan yaşamanın yollarını yarım asırdır sürdürdüğü Doğal Tarım pratiğiyle ortaya koyuyor.

Fukuoka bir bitki Mikrobiyoloğu. Yaşı hayli ilerlemiş olmasına karşın çiftliğinde yaşadığı deneyimlerini hoş bir anlatımla aktarıyor. Beklide konunun uzmanı olmadığım için ve bilgimin yetersiz olmasından dolayı okuduklarımın bir kısmından çarpıldım diyebilirim.

Yerin Japonya olmasından, iklimin, toprağın, insanın farklılıklar göstermesinden dolayı ülkemizdeki uygulamaları nasıl sonuçlar gösterir bilemiyorum. Ama benim deneyebilecek bir fırsatım olsa hiç düşünmeden kolları sıvardım. Küçücük bahçemde dahi yıllardan beri el ve akıl yordamıyla yaptıklarımla okuduklarımın örtüştüğünü görmenin sevincini de yaşadım sayfalar boyunca.

Sayın Kürşad’ a bu kitabı edinip, okumasını ve etrafında bulduğu tarımı sadece güncel, yaygın, popüler teknik bilgilerle yapan değil de, doğanın özünü ve felsefesini içselleştirmiş uzmanlara danışıp bir de bu yöntemi denemesini öneririm. Deneyimlerini bizlerle paylaşırsa da çok sevinirim.

arodopman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön