View Single Post
Eski 10-03-2007, 12:20   #85
praecox
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Bende sorulan sorulara cevap veriken yazılarımı sonrdan tekrardan okuduğumda şahsım adına şöyle bir duygu oluştu...
sanki ben ve sayın dortyuz (bu konuda bu düşünceme katılacağını bildiğimden adını telafuz ettim) devamlı bu bitkilerin bakımı için sanki takoz oluyoruz. devamlı zorluklarından bahsediyoruz vede sanki yok siz bakamazsınız bunlara ancak biz bakabiliyoruz edası ile gündeme gelmek ister bir hava içerisindeyiz.

yok böyle bir durum keşke bu mered bitkiler bir monstera bir dieffenbachia bir spatyphllium kadar ev ortamına uyum gösterebilecek kadar bakımı kolay olsa.

bunun en basit göstergesini hep şöyle anlatmaya çalışıyorum. insanoğlundan çok önce var olan bu mutand bitkileri her ne kadar son 100 yılda tanıyabildik se de diğer süs bitkileri de ev kultivasyonlarına aynı yolu takip eder iken günümüzde çok yaralı olabilecek bu bitkiler hiç yaygın olamamıştır.

bana kalsa her salona bir kentya dan evvel her mutfağa bir maydanoz saksısından önce bir sarracenia alata her balkon pervazından sarkan bir nepenthes ventrata asılır olurdu. durumun böyle olmayışı bu bitkilerin ne kadar hassas bir bakım istediklerinin bir işareti olarak da algılamamızda faydalı olur.

evet afrikanın güneyinde balkon pervazlarından asılı bir sinek yakalayıcı olarak roridula çalıları olurdu ancak bunlar ölmüş kuru bitki çalılarından ibaret olup saksıda bakımı yerlilerce dahi becerilemiyen bir durumdu. doğadan kesip asarlarmış balkonlarına.

aynı şekilde sphagnumun da nasıl yüksek emiciliğinden dolayı yerlilerce kadın bağında çocuk bezinde pammpers niyetine kullanıldı ise de yine de kimse evinde sphagnum üretip çölde trarım için kullanmayıp bazı modifiye sellüloz türevi olan superabsorber tozları kullanır oldu.

bu emeklemek yürümek koşmak maraton vede sayın dortyuzun de kastetiği super maraton kariyeri bir pop sat yarışmasında tanınıp kaset yapmak gibi ortadan girilebilecek bir kariyer değil.

bu bağlamda umarım açıklamalarım yine yanlış anlaşılmaz.

saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön