View Single Post
Eski 07-07-2011, 14:37   #128
Güler
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
B a m y a ....dendiğinde ben de pek çok kişi gibi burun kıvırırdım.
Hatta evimizde pişen türlünün içinde olan tek tük bamyaları çatalımın ucu ile tabağımın kenarına çıkarttığımı gören babam sitem ederdi. Sitemi de hoş olmayan cinsten olurdu " eşek hoşaftan ne anlar?"

Oğuz da bu konuda benden aşağı değildi. Tatil için gittiğimiz bir tatil köyünde nasıl olduysa zeytinyağlı olarak pişen bamyadan bir kaşık almıştım. O an tadı bana çok lezzetli geldi ve Oğuz'a " sen de bir tadına baksana" dedim.

İkimiz de şaşınlıkla tekrardan tabaklarımıza aldık, daha sonra da ahçıdan nasıl yapıldığını öğrendim.

Şimdi, genelde herkesin 1/2 kg olarak pişirdiği bamya bizim evde en az 1, 1.5 kg olarak pişiyor. Oysa biz evde iki kişiyiz.

Geçen gün Gönen'den bir kilo aldığım bamyayı zeytinyağlı (ki bizim evde sadece zeytinyağlı olarak pişer) pişirdim. Dün bir bugün iki, neredeyse bitecek.

Başlıkta, zetyinyağlı bamyadan bahsedilmiş ama açık açık tarifini görmedim.
Az kalan bamya bu akşam biter, hemen kalanının fotoğrafını çekip sizlere yüklemek istedim.

Tarifini de vereyim.

Banyaları hiçbir işleme tabi tutmadan önce bol suda birkaç sefer yıkayın.
Süzgeçten aldığınız bamyaları havlu kağıt ile iyice kuruladıktan sonra tepelerini külâhvari temizleyin. Ben temizlenen bamyaları da limonlu suya koymam, öylece kuru kuru temizlerim.

Bol kuru soğanı ufak ufak doğradıktan sonra zeytinyağ ile hafifçe pembeleştiririm bu arada tuzunu ilave ederim.
Temizlenmiş bamyalar ile birkaç diş sarımsak ve üzerine çıkacak kadar da sıcak suyunu koyarım.
Yayvan tencereden tıkırtılar gelmeye başladığında sıkılmış limon suyu ve arkasından şekeri ilave ederek aşağı yukarı 15-20 dakika pişiririm. Bamyaların tepeleri hafifçe pişmeye başladığında tencereyi hafif hafif bir iki sallayıp, küçük küçük doğranmış bol domatesi de tencenin üst kısmına serer gibi ilave ederim. Hiç kaşık kullanmayın, domateslerin pişmesi de aşağı yukarı 20 dakika sürer. Sonra ateşi söndürün.

İyice soğuduktan sonra bir kaşık yardımı ile üst kısıma yerleştirdiğiniz domatesleri, bamyaları zedelemeden ayrı bir tabağa alın.

Servis yapacağınız kaba bamyaları boşaltıp, bir iki sallayarak tabağa yerleşmelerini sağlayın, sonra tabağa aldığınız domatesleri de yine serecesine bamyaların üzerine yerleştirip servis yapın.

Afiyet olsun.

Name:  P7070058 (600 x 450).jpg
Views: 492
Size:  39.3 KB
(bitmek üzere olanlardan ancak bu kadarı fotoğraf oldu)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön