Görünen kar mı yoksa görünmeyen kar mı?
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
..
Eklenti 217837
...
Yapraktaki ideal bir kaplama ise budur. 2 mikrondan daha küçük tanecikler homojen bir şekilde dağılarak eşit kalınlıkta bir film oluşturur. 2 mikronluk tek bir tanecik, siyah bir zemine dahi koysak çıplak gözle göremiyeceğimiz kadat küçüktür. Yaprak stomalarının kapanmaması, fitotoksite oluşmaması ve fotosentezin devamı için bu kalitede bir film oluşturmak elzemdir...
|
Alıntı:
Sevgili Dostum Meyveli Tepe,
kaolinin yaprakta ideal kaplaması bu ise; biz _siz de dahil_ yanlış yapıyoruz demektir.
Bu şekli ile Temmuzda zeytine kar yağması mümkün değildir.
Böyle bir kaplamayı tutturmak da mümkün değildir.
|
Halil Bey ve Sn Meyvelitepe mesajlarınız için teşekkürler.
"
Yaz ortasında kar yağdı" dediğinizde, karın yağıp yağmadığını belirleyen şey, kaolin süspansiyonunun (çözeltisinin) içindeki
kaolin partiküllerinin boyutu ve yaprak üzerine düşen sıvı damlacığının boyutu ve düştükten sonraki davranışıdır. (Ben yıllarca metal yüzeylere sıvı çözelti uygulayıp Gümüş nitrat filmi ile kaplayarak metal yüzeyinden hidrojen çıkışını fotoğrafladım.)
Her şeyden önce damlacığın çapı önemlidir. Bunu uygulama yapılan nozülün deliğinin çapı belirler. Yaprak yüzeyine düşen bir damlacık parçalanır ve küçük damlacıklara ayrışır. Bu küçük damlacıkların içindeki kaolin parçacıklarının bir kısmı yaprak yüzeyine yapışır. (Yaprağa yapışma kuvveti, damlacıkların birbirlerine yapışma kuvvetine karşı galip gelir. Bunun gerçekleşmesi için damlacık boyutunun ve partikül boyutunun mümkün olduğunca küçük olması gerekir!). Bir kısım damlacık ise (kritik bir çapın üzerinde büyük damlacıklar ve iri partikül içerenler), birbirlerine çekim kuvveti (her damlacık yüzeyindeki yüzey gerilim kuvvetinden ötürü birbirine yapışmaya eğilimlidir!), yaprak yüzeyine yapışma kuvvetinden daha büyük olduğu için yaprak yüzeyinde büyük damlacıklar oluştururlar ve böylece kururlar. Aslında Yaz ortasında kar yağdıran şey işte bu büyük damlacıkların kurumuş hallerinden başka birşey değildir. Bu damlacıklar kuruduklarında, öbek halinde veya iri yığılmış halde (yaprağa yapışmış değil! ya da daha zayıf kuvvetlerle yapışmış diyelim) beyaz partüiküller bırakırlar. Çekilen fotoğraflarda görülen de bunlardır. Çünkü 2 mikron kalınlığında bir tabaka zaten gözle görülmez. Aslında yaz ortası yağan kar bence asıl iş gören partiküller değildir.
Asıl iş görenler gözle görülmeyen kar taneleridir.
Yukardaki benim görüşümdür ve tartışmaya açıktır.
Ek not 1: Yukardaki fikirden küçük çaplı nozül ile çalışmanın gereği anlaşılıyor ancak pratikte maalesef tıkanmayacak minimum çapta bir nozül ile çalışmak gerekiyor. Bu yüzden de, ister istemez görünen karla görünmeyen kar birlikte yağıyor! (Keşke hepsi gözle görünmeyen kar taneleri olsa ama pratikte bunu gerçekleştirmemiz mümkün değil!)
Ek not 2: Yine yukardaki fikirden 2 mikron çapındaki partiküllerin oranının yüksek olduğu bir malzemeyle çalışmanın da ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.