View Single Post
Eski 06-07-2011, 09:07   #413
Sabry
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-10-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless Mesajı Göster
Sn Sabry

2003 yılından beri ithalat yapıyorsunuz, ve Türkiye piyasasındaki rakip olacak sektörel gelişmeleri takip etmiyorsunuz. ????

Ben ithalatçı olsam gün be gün kendi pazar alanımı takip ederim, devlet teşviği var mı? üretim hangi koşullarda? yeni kağıt, seramik, çimento yatırımları var mı* bunlar yüksek teknolojik yatırımlar mı* Bu yatırımların kaolin kili beklentisi nedir? bu beklentiyi karşılayacak kaolin kili rafinasyon yatırımı var mı? DİYE sorgulamazmısınız?
Sn. soilless,

Sandığınızın aksine gelişmeleri gayet iyi takip ediyorum. Sadece ahkam kesmemek için bildiğim kadarı ile kısmını ekledim. Kaolin yurdumuzda ağırlıklı olarak beyaz çimento ve seramikte kullanılır. Kağıtta kaolin kullanımı Amerika kıtasının aksine Avrupa ve ülkemizde bas ve alkali ortam farkı gözeterek daha kolay ve ucuz temin edilen kalsiyum karbonat ile yapılmaktadır. Bu geçiş 90 lı yılların sonunda oldu. Şu anda sadece kuşe kağıtta Güney Amerika menşeli kaplama kaolini kullanılmaktadır.

Seramik tesislerinin çoğu kendi ocaklarından çıkardıkları ürünü kullandıkları gibi porselende kullanılmak üzere rafine kaolini Bulgaristan ve Ukrayna dan ithal etmektedirler. Yurdumuzun kaolinlerinde SO3 bulunduğundan bu uygulama esnasında porselende çatlamalar ayrıca bacalarda korozyon yapmaktadır.

Size uygun kaolini üretmek için tesis kurulabilir ama bu yatırımın verimli olacağını düşünmüyorum. Bir başka üyenin önerdiği gibi başka bir maden tesisini kiralayıp kalsinasyon, rafinasyon yapmak da daha ucuza mal etmenizi sağlamayacaktır.(Şahsi görüşüm)

Kanserojen etkiye gelince; ben saf kaolinin kanserojen etkisi yoktur dedim. Hassas bir konu olduğu ve elimde bilimsel bir araştırma olmadığı için daha fazla yorum yapmayı doğru bulmuyorum.

Ancak anladığım kadarı ile burada tartışılan kaolinlerin hiç biri zaten yerli üretim değil. Sadece bir tanesinin üreticisi ve menşei belirtilmediği için bir takım polemiklere konu oluyor. Bunlar da açıklansa konu tamamen bilimsel tartışmaya dönebilir.

Saygılar

Düzenleyen Sabry : 06-07-2011 saat 09:48
Sabry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön