View Single Post
Eski 05-07-2011, 18:05   #405
ahmet salih
Ağaç Dostu

ahmet salih's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet salih Mesajı Göster
Sayın ensar bey, Ben halen konuyu pehlivan tefrikası heyecanıyla takip etmeye çalışıyorum. kaolinin gelecekte sürdürebilir tarım acısından faydalı olacağını düşünüyorum.

Sizin ürettiğiniz kaolini öğrendiğimde kendi adıma sevindim, tarım girdilerinde yerli üretimin çok önemli olduğunu biliyorum. Ayrıca bu cesur girişimizden dolayı sizi tebrik ederim.

Sn meyvelitepe ile girdiğiniz tartışmaların doğruyu bulabilme adına , gerekli olduğunu kanaatindeyim.Konuyu takip eden kişiler, bu tartışmalar sonucu ,doğru bilgiler ,sağlıklı ve ucuz ürünü bulacaklardır.

Sn meyvelitepe , kaolin konusunu açmakla önemli bir iş yapmıştır, Sn;meyvelitepe çok fazla sayıda çalışma ve sunum yaptığından hata riski artmaktadır (hiç yazmazsanız hata riski sıfır). Konuyu takip edebildiğim kadarıyla sizin hatalı dediğiniz ,tartışma konusu olan maddeler ,çözeltinin çökme hızı ve miktarı, beyazlık, 2 mikron altı parçacık oranı, 1 litre ürün kaç gram geliyor, nem oranı gibi maddeler, bildiğim kadarıyla bunların hepsi ölçülebilen, somut şeyler.

Tartışmanızın bizler için daha verimli olabilmesi adına ürünün en azından tartışmalı maddelerle ilgili spectleri ve belgelerini siteye yükleyebilirseniz, daha fazla polemiğe girmeden ,daha çabuk doğruları bulmamıza yardımcı olacağı kanaatindeyim. Şimdiden teşekkürler, saygılarımla.
Bir kaç gün aradan sonra konunun hararetle devam ettiğini gördüm. yazımın yanlış anlaşıldığı izlenimine kapıldım. Öncelikle Sn meyvelitepe'ye hata yaptı gibi bir ifadem yok.iyi bilmediğim konularda görüş bildirmek, hele birini yargılamak tarzım değildir. Çok fazla çalışma yapması hata riskini artırıyor demiştim, Bunu da ,konu fazla gerilmiş , kasıtlı hatta çıkar sağlama gibi suçlamalar yazılmıştı.

Sn meyvelitepe'nin hatası olsa bile , daha hoş görülü yaklaşmak gerekliliğini belirtmek istemiştim. Bunu isteme gerekçemde sn meyvelitepe'nin şahsı ile ilgili değil (kendisini şahsen tanımamam), Bu kadar çok araştıran , bilgi, belge toplayıp,ciddi bir emek ve zaman harcıyarak bizlere sunan kişinin ürettiği bilgilerin 100 tanesinden faydalanıp ,kendimize göre ilk hatasında, kurşuna dizmenin doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum.

Serbest silika kritallerine gelince , bildiğim kadarıyla silikon dioksit dünyamızın taşında , toprağında bol miktarda mevcut, özellikle granit, kum ve taşlarda var. Bunların parçalanması,ısıtılması ,işlemden geçirilmesi esnasında serbest silika kristalleri ortaya çıkıyor.

Bunlardan özellikle , metalik katyonlara bağlı olmayan üç tanesi insan sağlığına ciddi zararlar verebiliyor.

Bunlar ; quartz, tridinite, kristobolitler bu üçünün insan için sitotoksik ve fibrinojenik özellikleri var. 0.05-2 mikron arasındaki boyutta olanlar asıl zararı veriyor.

Silikozis denilen, akciğeri tutan nefes darlığı, akciğerde nodül oluşmu yapan ilerleyici kronik bir meslek hastalığına neden oluyor, tüberküloz ve akciğer kanseri riskini artırıyorlar. Bunların oluşabilmesi için uzunca bir süre belli dozlarda temas olması gerekiyor. (burası yuvarlak oldu ancak bildiği kadarıyla kesin süre ve doz belirten bir yayın yok) . Tam olarak nedeni bilinmese de yeni oluşan serbest silika kristalleri daha fazla zarar vermektedirler. yeni oluşandan kasıt işlem esnasında taş parçalanırken ,sondaj yapılırken gibi, Silikozis in, kot beyazlatmada çalışanlarda sık görülme nedeni de bu özelliğine bağlanıyor. Kaolinin içindeki serbest silika kristallerinin ne kadar zarar verebileceği hakkında yorum yapmak oldukca zor.

Sn, soilles kaolinin saf halinin herhangi bir zararı yok, ilaç sektöründe dahi kullanılabiliyor. sıkıntı kaolinden kaynaklanmıyor, içinde serbest silika kristalleri bulunan kaolin tehlikeli olabiliyor. Doğru bilgilere ulaşmak adına emeği geçen herkese teşekkürler.

ahmet salih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön