Çeşitli saksılara ve yere, çelik alarak diktiğim karanfillerin hepsi tuttu (15 adet çelik almıştım). 8 tanesini kayınvalideme vereceğim. Bizim ufaklık (yeğen) benden gördüğü yöntemi taklit ederek, kayınvalidemin evindeki açmak üzere olan çok sayıda'ki karanfili, çiçek dikme hevesi ile mahvetmişti. Kayınvalidem kendisine'de çoğaltmamı istediği için, bu kadar fazla çoğalttım.
Karanfiller çelik ile çok kolay çoğalıyor (muş). Bir kaç yıl öncesine kadar bende bilmiyordum, burada öğrendim.
Şebboylarda, aynı karanfil gibi çelikten çok kolay çoğalan çiçeklerden (bunu'da burada öğrendim. Füsun hanım ve gece, nasıl yapılacağını anlatmışlardı).
Saksılara diktiğim şebboy çelikleri şu anda tohum üretme durumundalar. Ayrıca, yerde olan büyük şebboy'u kökledim ve onunda tohum yapan dallarından bazılarını ayırdım (onu köklediğim yerde, şu anda çanak anten var).
Şebboylar tohum ile'de çoğalıyor ama çiçek için 2 yıl beklemek gerekiyor. Eğer çiçek için 2 yıl beklemek istemeyen arkadaşlarımız olursa, çelikten çoğaltmaları daha mantıklı. Çünkü, çelikler 1 yıl önce'ki gövdeden alınacağı için, otomatikman o sezon 2 yaşında olmuş olacaklar (yani çiçek vermeye hazır halde olacaklar).
Tabii, her yıl tohum ekerek 2 yıl sonradan itibaren, her daim çiçek açmaya hazır şebboylar'da elde edilebilir. İnanılmaz güzel kokan bir çiçek türü.
Elbette çok çok güzel kokan çeşitli çiçekler (zambak çeşitleri, sümbül, karanfil, gül, petunya gibi...) var ama bu şebboyun kokusu, bir başka.
1). Fotoğraf: Çelikten çoğalan saksıda'ki karanfiller.
2). Fotoğraf: Çelikten çoğalan saksıda'ki şebboylar.
3. 4. ve 5.) Fotoğraflar: Şebboy tohumları.
|