View Single Post
Eski 04-07-2011, 16:17   #577
Bülent Baştürk
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-07-2011
Merhaba. Kendi halinde, çiçek görmeyi seven ama yetiştirmeyi şimdiye kadar hiç düşünmemiş bir adamdım. Aralıkta kızım doğdu, eşimin ısrarıyla benim karşı oyuma rağmen oylama ile adı Çiğdem oldu. O zaman girdim internete, ilk defa olarak araştırdım nedir bu çiğdem diye. Özendim ocak ayında praktikerde rafta kalan son çiğdem soğanlarını aldım, yanında koca bir torba torf ve 3 saksı. Ektim. Kaloriferi yanmayan odada (ama ılık) bekledim. Bir kısmı hiç çıkmadı, 3 soğan çimen kadar çıktı ama o kadar. mayısta saksılarını boşaltırken içlerinde canlı kalan soğanlar gördüm, bu sefer balkonda tekrar torf+bahçe toprağı karışımına koydum, ordan 2 uç çıktı ama 2 cm de kaldı. Hemen uçları sarardı. 3 minik soğanı da buzdolabında 6 hafta toprakta tuttum, ara ara su verdim, malum internetten okuduk ya soğanlı çiçeklerin force edilmesi konusunu. Onlarda balkonda 4 haftadır saksıda ama hareket yok...
Bu uzun girişten sonra; şimdi hevesle yeni sezonu bekliyorum. e-fidancım linkine baktım ücret fena değil, bahçeye, saksıya, buzdolabına değişik tarihlerde bolca ekim yapıp bekleyeceğim (Yalova'da baba ocağında bahçe var, İstanbul'da ancak site bahçesi ve saksı). Yeni hüsranlarla karşılaşmamak için ne bulursam hatim ediyorum ama sırf okumakla olmuyor.
Merak ettiklerim:
1- Toprak... torf satılıyor her yerde ama ideal toprak karışımını nasıl elde ederim. Sırf torf kötü fikir galiba.
2- En iyi soğanlar nereden alınır? e-fidancımda geçen yılın fiyatları iyi. 1 paketinde 10 saksı için soğan 2.2 tl ise sudan ucuz. Peki kalitesi nasıl? Ben Praktiker'den ocak ayında 7 soğanlık paketini 7.5 TL ye aldım. Kaliteli ve makul fiyatla bolca ( 200-300 soğan) alma niyetindeyim. Yurt dışı sitelerinde daha bol çeşit var ama fiyat bize göre pahalı. İstanbul bahçe düzenleme satışı yapılan yerlerde ve Yalova kesme çiçekçilerinde de yok. Başka satın alma yolu var mı?
3- Buzdolabında force etmenin püf noktaları neler? Özellikle sorun su verme sıklığı ve miktarı? Toprağı kurumayacak kadar deniyor ama benim gibi acemiler daha açık, haftada şu sayıda, şu boy saksıya şu kadar ml şeklinde armut piş ağzıma düş arzusunda oluyor. Bir de İSKİ çeşme suyunun klor oranı problemli mi?
4-Daha bulurum zamanla...

Düzenleyen Bülent Baştürk : 04-07-2011 saat 16:19 Neden: Bir paragraf özel mesaj içindi onu çıkardım.
Bülent Baştürk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön