Dün gece burada dehşet bir yıldırım fırtınası olduğunu her şeyin kesildiğini yazmıştım. Bu esnada yaklaşık yarım saat son yıllarda gördüğüm en sert ve çok su bırakan yağışlardan biri de de oldu. Sabah bahçedeki el arabasının 2/3'ü su doluydu.
Sabah ilk iş zarar tesbiti için turlamak oldu. Sebze adalarında hiç zarar yoktu. Sebze adası dışına ekili dikili şeylerde mil dolmuş olduğunu gördüm. Epey bir çapa, mil kırma işi çıktı. Zeytinlerde tüm kuruyan çiçek taç yaprakları inmiş, zayıf taneler de inmiş, geriye zaten kalacak olanlar pırıl pırıl kalmış. Burada da bir sorun yok. Toprak su akışlarını iyi ayarlamışız, zaten bahçeyi sürme, çapalama işi yapmamıştık. Yarılan, kaybedilen toprak vs. yok.
Akşam üzeri, uygulamalı yaprak resimlerini çektikten sonra bir de naşileri ve zeytinleri kaolin kaplamaları açısından kontrol etmek istedim.
Naşiler 14 gün önce AT-80 ile kaplandı. Zeytinler 3 hafta önce, çiçek öncesi sunguard ile.
Naşi ve zeytin yapraklarında uygulamadan sonra çıkan ve kaplamasız yapraklar rahatça görülebiliyor. Bu da uygulamanın üzerinden geçen zamanın ispatı. Hiç taç yaprak kalmamış zeytin taneleri de bu günü gösteriyor.
En alttaki resmi büyüteç altında çektim. Kaplamalı bir yaprak ve kaplamasız yeni sürgün.