Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus
Benim için önemli olan holderde tıkama yapmaması , Güneş yanığı için atıyoruz ,Ağaç ve meyveyi kısmen örtsün yeter.
Bana markalı verilen fiyat kg/2tl idi , bana kg 75kuruş geliyor. Kamyon bazlı aldık 2 tonu bizim.
Zaten normal kaolinin ton fiyatı 150-200lira bahsettiğiniz gibi kalın katkılı vs., aldığım rafine ince kaolin beyaz gayette uygun gözüküyor, yakın zamanda uygulayacağız resim ederim.
Ufak uygulama olsa dediğiniz gibi markalı almak zorundayım zaten madenler vermiyor fakat bize çok lazımdı 5 bin tl ödemek nere 2bin tl ödemek epey fark var.Kalitede fark etceğini ben düşünmüyorum,dediğim gibi üzerini kapatsın kalıcı olsun kafi... Ziraa bizimkiler hep kireç atıyor.
|
Sayın Delimus,
Rafine kaolini yerli olarak nereden temin ettiniz merak ettim. Benim bildiğim yerli rafine kaolin üretimi yok. Sadece kuru öğütme dediğimiz kaolinit mineralinin ocaktan çıktığı gibi değirmene atılıp öğütülmesi ve havalı separatörler ile 40 mikron dan küçük parçacıkların tutulması ile elde edilen üretim yapılmaktadır.
Meyvelitepe nin çalışmalarında bizim ithal ettiğimiz ürünlere de yer vermesi ve bunların nispeten başarılı olması bizi memnun etti. Konuyu takip ediyoruz. Amacımız kendi ürünümüzü satmaktan ziyade sektöre faydamızın dokunması. Ciddi kar amacı gözetmeksizin toptan satış yaptığımız fiyata perakende olarak bazı arkadaşlara temin ettik. Zamanla bize gelecek geri dönüşler ışığında üretici firma ile ürün geliştirmesi de yapma şansımız var.
Anladığımız kadarı ile ziraatte uygulanacak kaolinde başlıca iki özellik aranıyor.
1-) tane dağılımının oldukça ince olması
Uygulama esnasında mevya veya bitki üzerinde film oluşturması ve pompa memelerinde tıkanıklık yapmaması için ortalama tane dağılımını 1 mikron mertebelerinde olması önemli. Bu da kabaca 2 mikron altı parçacık oranının % 80 den daha yüksek olması anlamına gelir.
2-) UV ve IR ışınlarını yansıtması
Bu özellik işlenmemiş kaolinde hatta rafine edilmiş kaolinde dahi çok yetersizdir. Kaolinin kalsine olması gerekir.
Rafine kaolin ile kastedilen öğütülmüş, inceltilmiş kaolin
değildir. % 5 civarı kaolin içeren sulu sistemde yıkanır, hidrosiklonlar vasıtası ile ağır olan serbest silisin ve safsızlıkların ayrıştırılması ile tane dağılımı ayarlanır. Gerekirse manyetik seperasyon ve bleaching ile beyazlığı arttırılır. Tekrar Spray Dryer fırınlarda kurutularak ambalajlanır. Rafine kaolinden kastedilen budur.
Buna ilave olarak tamamen bilgisayar ile metre metre sıcaklığı kontrol edilen özel kalsinasyon fırınlarında 1000-1100 dereceye kadar kademeli ısıl işleme tabi tutulması ise kalsine edilmesi demektir. Bundan amaç tanecik yapısının değiştirilerek içindeki molekül suyunun atılmasıdır. Bu sayede UV ve IR ışınlarını yansıtma ve elektrik iletkenlik özelliklerinde artış sağlanır, beyazlık değeri 80-81 lerden 93 lere yükselir (GE Brightnes). Hepsinden önemlisi tam bir aluminyum silikat haline gelir. Yani aluminyum oranı % 45 lere kadar artar.
Bu şekilde üretim yapan yerli kaolin üreticisi benim bildiğim kadarı ile yok. Zaten olsa idi biz ithalat yapamazdık
Kaolinin tarım uygulamalarının faydalarını ve yöntemini meyvelitepe nin çalışmalarından öğreniyoruz. Diğer ürünler hakkında bir yorum yapmamız bizim açımızdan yanlış olur. Bizim ürünümüz ile ilgili yorumu da sayın meyvelitepe yapmış zaten. Kendisine teşekkür ederiz.
Selamlar