Geçen yıldan itibaren kaolinin tarımda kullanımının bilinirliğinin artmasıyla, bir kısım çiftçi bizlerin de teşviki ile kaolin kullanmaya ilgi gösterdi. Bu durum piyasalarda küçük de olsa bir pazar yaratınca, içi beyaz toz dolu bir çok ürün piyasada boy göstermeye başladı.
Bunun bir sonucu olarak yüzlerce soru almaya başladım, şu olur mu, bu olur mu diye. Buna istinaden
meyvelitepe blogunda bu yazıyı yayınladık. Bu yazıda özetle, özellikleri uygunsuz beyaz tozlarla ilgili bir bilgimiz yok,
güneş, hastalık ve zararlı etkilerine karşı parçacık film teknolojisi uygulaması yapacaksanız özellikleri uygun olanları kullanın dedik.
Devamında, özellikleri uygun olmayıp beyaz toz satanların çok hoşlarına gitmedi, "
ağaçlara atılan mineral filmlerin hepsi aynıdır, bizimki çok ucuzdur (bu detaya girmeyeyim - fecaat), yazımıza istinaden pahalı mal reklamı yapıyorlar" gibi şeyler söylendi.
Bunun üzerine, elimdeki meteryalden derleyerek bu güne kadar Türkçede hiç yayınlanmadığı kadar bilgi yayınladım. Bunlarda da aslolanın marka değil, içerik ve formülasyon olduğunu vurguladım.
İddia ve şikayet, bu teknolojinin yaratıldığı yerde üretilip ülkeye gelenin pahalı olduğu yönündeydi. Hoş,
detaya girince pahalı denenin ucuz, çok ucuz denenin de çok pahalı olduğu görüldü bu da ayrı mesele.
Bu hengame içinde, acaba olması gereken özelliklere uygun ya da çok yakın başka malzeme bulunmaz mı, yoksa bu gidişle zehirsiz tarım olsun derken sonundaki hayal kırıklığı yüzünden hepten zehirlere teslim olacağız düşüncesiyle bir araştırmaya giriştim. Hoş, bunu ben mi yapmalıydım? Her fırsatta, amaçlarının
çiftçimize kaliteli ve uygun özelliklerdeki girdilerin ucuza temini olduğunu sloganlaştıranların bunu çoktan yapmış olmaları gerekiyordu.
Çok değil, bir gün içinde böyle bir malzemeye ulaştım. Hemen
örnek istedim, ertesi gün geldi.
Yazılı spek ve analiz bilgileri istedim, hemen geldi. Amerikadan ithal kaliteli malzemelerle kıyas ettim, çok fazla bir fark yoktu. Aslında olan farklar bu malzemenin tarımda kullanımını ve şimdiye kadar üzerinde binlerce bilimsel deney yapılmış formülasyonu karşılamaya fazlasıyla yakındı.
Uzun lafın kısası gayet uygun görünüyordu.
Fiyat uygunluğu konusunu da boş bırakmadım tabii.
Formülasyonda belirtilen, kaliteli hammaddeden,
rafine edilerek tüm safsızlıklardan olabildiğince arındırılmış, 1100 derecede
kalsine edilmiş, parçacık boyutu
2 mikronun altına indirilmiş (%90 yerine %82), dolayısıyla üzerine rafine ve kalsine maliyetleri binmiş, fazladan bir de lojistik maliyeti olan bu ürünün kilo fiyatı KDV hariç 1,2 TL, litre fiyatı 44 kuruş olabiliyordu.
Tabloda hem özellikleri uygun hem de fiyatı çok uygun olan
China Bird AT-80 isimli malzeme,
AVS Mineral firması tarafından, kaolin kilinin ana memleketi olan Çin'den ithal ediliyor (
her şey için ucuz Çin malı denebilir ama Kaolin (Çin Kili) için denemez herhalde)
Firma, bu ürünü şimdiye kadar perakende dağıtmamış. Ancak sorgulamam ve ricam üzerine yapılabileceği anlaşıldı. Kargo düzenini ayarladı veya ayarlamak üzere.
Tabloda kullanmak üzere, çiftçiye uygulanacak fiyatı sorduğumda,
25 kg'lık (yaklaşık 70 litre) torbanın KDV hariç 30 TL'ye satılabileceğini bildirdiler. Fiyat konusunun önemli olduğu durumda, alınıp işe yarayacak, arkasındaki bilime büyük ölçüde uygun ve fiyatı gerçekten ucuz tek malzeme şimdilik budur.
AVS Mineral yetkilisi Sabri bey de arada bir gelip bu sayfalara bakıyor. Ayrıca kendisine
shelvacioglu@avsmineral.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Ürünün web sayfası :
http://www.avsmineral.com/at80.html
İletişim bilgileri:
http://www.avsmineral.com/adres.html