View Single Post
Eski 27-06-2011, 15:57   #73
yabani
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9
Merhabalar,
Ankara ve civarında dikilebilecek ağaç türlerini araştırıyorum, amacım bu türleri tohumdan yetiştirmek ve 1, gerekiyorsa 2-3 yıl (1-1,5 yıl tercih sebebi ) evde bakımdalarını yapıp, ankara civarında yerlere dikmek. kendi arazim mevcut değil, ailecek pikniğe/gezmeye gittiğimizde elimdeki fideleri (genellikle fıstık çamıdır) gezi/piknik alanına dikerim. Ihlamur/elma/armut/dut vs. ve genel iğne yapraklı türlerin uygun olduğunu biliyorum. Fakat istediğim;
- diktiğim fidenin iklime uygun olması
- Çevreden zarar görmeyecek olması (elma ağacı civara gelenler tarafından talan edilecek, 3 tane elma vermiş bir fidan o elmalar için kırılacak vs.)
- mümkünse meyveli (meyveli olursa etraftaki canlılar için faydalı olacaktır) ve kendi çekirdeğinden rahatça üreyebilecek, veya meyvesiz fakat kalıcı.

Aslında Çam fıstığı daha çok ılıman iklim ve yüksek nem oranında ciddi büyüme sağlıyor, anadoluda da yetişebiliyor fakat deniz kıyısında olduğu gibi değil. Aklımda dut ağacı var, meyveler rahat toplandığından fideye pek zarar geleceğini sanmıyorum fakat hastalıklara yatkınlık durumunu bilemiyorum. Öte yandan sitede sekoya bilgilerine eriştim, acaba sekoya yetiştirsem (Sequoiadendron gigantea) ve fideleri anadoluya diksem yaşar mı? (ankara ve çevresi, çankırı civarı)

yabani Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön