View Single Post
Eski 08-03-2007, 21:13   #72
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sn. Deniz akvaryumu Vanda bakımı konusunda sizden mümkün olduğunca fotoğraflı ve uygulamalı bir çalışma bekliyorum.
sn sukranayalp,ayrıntılı bilgiler alttaki linklerde ayrıntılı olarak var...

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3520

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...ighlight=vanda

...benim de bildiklerim bundan ibaret...

2.linkte sn praecox;

...Vanda ancak tohumdan üretilen bir Orch böle oluncada Phal. ın tersine zira P. 1,5 yılda çiçek açtırmak mümkün iken Vanda nın ilk çiçeklarini görülmesi için geçen zaman 16 SENE sanırım burada 16 sayısı fiyatı balirleyen kısmı 160 YTL de az aslında ama bir kez getirenin elinde patladımı da bu fiyat makul gibi. bu monupodial (yani rizom gibi toprak içinde bizim bildiğimiz kana veya anubias gibi değil de ağaç gibi üst üste yapraklar açarak büyüyen) ve yavru pekde sıkça değil hatta nadiren açan bir orch. türü olduğundan pahalı ama çok güzel çiçekleri olan ve bundan önceki mailerimde de değindiğim gibi tek mavi açan orch. türü.
Vandanın bakımı esasen pekde zor değil her gün chloru alınmış bekletilmiş suya sokup en az yarım saat kadar beklettikten sonra asmanız gerek zaten herhangi bir substrat istemiyor olası kanabilecek substratlar ise sadece bitkinin duruşunu sabitleştiren tarzda pomza taşı veya vermiculit oluyor ki bunlar su tutmamaları açısından seçilen taşlar. kökler her gün bu şekilde ıslatılarak sulandıktan sonra asılıp kurutulması şart. gübreyede gerek yok nitratı çok diye dökeceğiniz aquaryum sularını toladığınız kaba ayda bir sokmak suıreti ile gübrelemek de çok iyi hatta bu aquaryum suyunu ayda bir diğer Orch.lara da gübre yerine vermenizi ivediyetle tavsiye edebilirim. Vandalar dediğiniz gibi esasen susuzluğa dayanıklı bitkiler senelerce kurutmayı becerememiş bir seradan bedevadan bir tane daha kaptım iki haftadır bende iyileşmeyede başladı açınca ilk resimlerini eklerim buraya. sanırım ancak yaza açar.
evet orch.lar ve diğer tanınmayan bitkiler ilk heves alınınca bilgisizlikden bu şekilde vegete eden veya kurıyan birer fosil oluyor ki bende buna çok acıyorum ilk etapda bunun için geçen 16 seneye diğer etapda da sonunda buna ödenen bedel de milli servetimizin bir parçası....

aydınlatma konusu ise Fırat bey sizin de eminim pencere kenarlarınızın sayısı bitki miktarları ile ters orantılı yani az ve yetersiz. hal böyle oluncada pencereden yarım metre içerdeki bitkinin aldığı ıişık %80 e kadar azalma göstermekde özeliklede o pencere hanımların kontrölünde ise vede tül de asılmış ise ek aydınlatmasız bu tarz orch. bakımı imkasızlaşıyor. kaldı ki kışın o pencere kenarları cam kısmın bitkilere sunduğu soğuk yüz ile alltan kaloriferin verdiği sıcak kuru hava tam bir ızdıraplı durum oluşturmakda ben bunun için zaten pencere kenarlarına orch. koymuyorum tül perde var ise bu pencere kenarları böcekçil bitkiler içi ideal bir dormjancy yeri oluşturuyorlar. (kışları) 10-15°C cıvarı ölçüyorum ben o kısımları ki burada bir phal. yetiştirmek sorun...

...
1 - suya soktuğunuzda yaprak aralarına su girmesin veya su kalmasın.bu suya sokma işlemini oğleden sonraya kalmasın bir de sulama suyu üreme göstermiş olabilir ancak aşırıya gitmemiş olsun veya o suyada aktif kömür atarsanız içine ( kalacak ise o su içinde mangal kömürü de atabilirdiniz.

2 - Ayda bir Azotu oldukça düşük phosphoru yüksek potasyumu phosphordan az azotdan çok olan (mesela NPK 6:15:10 gibi) molybdaen bor içeren (Compo guano tavsiyemdir.) tabii normal bitkilere olan seyreltmanin 1/4 kadarı esasen üzerinde de orch.lar ve hassas bitkiler için gereken dozajlamanın seyreltilişi yazmaktadır. yalnız gübreli suya sokmadan evvel o günü Vandanızı n köklerini rengi saydamlık opal bir renge dönene dek ısladıktan sonra güberli su ile dolu kovaya daldırıp bekletin, ancak o suyu bir daha ki aya kadar saklamadan diğer orch.larınızın arasında paylaştırarak bitirin.




ayrıntılı olarak belirtmiş...



.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön