Sn. Güzel Ülke'm,
Şişenin üzerinde olan küçük hava boşluğu kısa zamanda organik bozunmayla birlikte karbondioksit ile doluyor ve basınçla balonu şişiriyor, fazlasıda balondaki deliklerden dışarı fışkırıyor. Bu yüzden fermantasyon tam oksijensiz ortamda aynen labaratuvarlardaki hassasiyette gelişiyor. Hiç kuşkunuz olmasın. Gaz çıkışı yoğun olarak sğrereken kısa süreli olarak kısa süreli olarak şişenin kapağını açmakta pek zarar vermez. Çünki şişenin ağzını kapattığınızda fermentasyondan çıkan karbondiosit çok kısa sürede ortamı tekrar oksijensiz hale döndürür.
Burada en büyük risk enzimde tam gaz çıkışının azaldığı veye durduğu anda kontrolden çıkıp uzun süreli oksijenle teması halinde olur, ya da yapılan hava kilidinin bir şekilde işlevini görmemesi nedeniyle şişe içindeki organik malzemenin oksijenle temasından kokulu çürüme bozunmasının meydana gelmesi. Öyle bir kaç saniye oksijenle temastan enzim bozulmaz.
Enzim süzüldükten sonra kalan tortuyu herhangi bir saksıda toprakla iyice karıştırıp sonra saksıyı streç film ile sararak bir ay kadar bekletirseniz toprağın beyaz pamukçuk şeklinde küflendiğini görürüsünüz. Küflenme oluştuktan sonra streç filmi çıkarıp saksıdaki toprağı tekrar karırtırısanız organik gübre ile zenginleştirilmiş güzel bir malzemeniz olur. Bunu saksılarınızda kullanabilirsiniz.
|