Merhaba,
Sayın Sarıcan,''enzim oksijensiz ortamda oluşur.'' diyorsunuz da,ortam yine de tamamen oksijensiz değil ki...Üstte bırakılan boşluktaki havanın oksijeni var,sonra şişe ağzına takılan balona açılan deliklerden de hava, dolayısıyla oksijen girmiyor mu? Zaten tamamen oksijensiz ortam herhalde laboratuvarda oluşturulabilir ya da sizinki gibi kimyager düzenekleriyle... Kısaca,biraz oksijen kaymasından pek zarar gelmiyor çünkü ben de denedim,acemilikten herhalde,gazını çıkarmak için kapağını tamamen açıp üstelik birkaç saniye de öyle bekledim,sirkeleşmedi.Sn. Tura'nın dediği gibi şarabımsı kokuyor ve ölmeğe durmuş minik domates fidelerine iki kez verdim, şimdi küçük birer ağaççıklar.
Ben asıl şunu sormak istiyordum:Fermantasyon tamamlandıktan sonra sıvıdan ayırdığınız katı maddeleri de gübre olarak değerlendiriyor musunuz? ''Evet'' ise,kurutmak mı gerekir?
Selamlar
|