Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydoner
Ben bu yazıyı yazdığımda eğer çürümediyse bitkiniz sanırım 4-5 yeni yaprak vermiş olmalı. Diffenbahyalarda en önemli problemlerden biri bolca yer değiştirme, saksının küçük gelmesi, toprağın yetersiz gelmesi, buna bağlı olarak yaprak kayıpları... Eğer bitkiniz çok aşırı büyüdü ve gövde çıplak kaldıysa hiç üzülmeyin. Hemen bitkinizi parçalara bölerek en fazla 2-3'er nodu bir çelik olarak kesip toprağa yatay vaziyette dikin. Buradaki göz direkt yukarı doğru filizlenerek büyüyecektir. Genelde baktığım resimlerde kestiği kısımdan toprağa dikim şeklinde uygulanıyor ama doğrusu bu. İki kesik kısımda toprak içinde kalıyor. Bu şekilde hem üstte kalan kısımdan aşırı su kaybı olmuyor hemde daha küçük parçaları çelik olarak kullanıyor, daha fazla birey elde ediyorsunuz.Çeliği aşırı sulamayın, çürür. Sadece uç kısımda kalan yapraklı parça çok fazla sulanabilir, hatta tabakta su bulunabilir. Bitki oluştuktan yani yapraklar oluştuktan sonra ise bunları bolca sulayabilirsiniz.Akşamları yapraklardan guttasyon dediğimiz ağlam tarzında sular düşmesi bitkinin özelliğinden kaynaklanıyor, sizi kaygılandırmasın.
Bu arada madem bitki dostusunuz çiçeklere gerçekten ehemmiyet verip ilgilenen dostlarınıza, komşularınıza çeliklerden, yeni bireylerden verin ki sevgi gibi çoğalıp dağılsın. Ama sadece gördüğü yerde seven, hiç ilgisi olmayanlara teslim etmeyin çiçeğinizi, solmasın, ölmesin.
Şu an bende iki türü var, ikiside çok iyi durumda. Komşu çocuğunun atmak istediği büyük boylu bitkiyi çokça saksıyla uğraşmamak için 6 parçaya ayırdım. Aslında 20 kadar olabilirdi. Antakya çevresinden olanlara verebilirim. Birini eşim komşuya söz vermiş, 5'i sizlere kurban olsun.
|
cevaplarınız ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim sayın aydoner.
benim dief mesajdada yazdığım gibi yapraksız bir gövde parçası. ve çalıştığım yerdeki şefim verdi.. şu anki durumu üst kısmı kuruyup büzüştü , toprağa yakın kısmı ise hala yesil ve sert. umudumu kaybetmedim hala anlayacağınız..
birde o dief parçaları ankaraya kargolanmaz mı?

yani antakya da olmamız şart mı?
bir iyilik yapamaz mısınız.. ama bitki yıpranacaksa olmaz...
biraz yüzsüzlük oldu..
saygılarımla..