Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmet uysal
arkadaşlar ben bandırma da 12 dönümlük bir yerde 4 yıldır nonperial ve teksas cinsi badem yetiştiriyorum. benim sıkıntım şudur hemen her yerde şu yazıyı görüyorum badem ağacına su verildiğinde verim 2-4 kat artar.Anladım da hangi aylarda bu sulamayı damlama yöntemi ile ne kadar su vereceğiz. Ayrıca badem iç kurduna yönelik hangi aya kadar ilaçlama yapılmalıdır.Bu konularda arkadaşların bilgileri varsa istifade etmek isterim.
|
Şu an Türkiye'de bilimsel bir " Badem sulama takvimi" yapılmış değil. 2 Yıldır " Badem sulama takvimi" aramama karşın bulamadım. Bu nedenle her kafadan ayrı ses çıkarsa şaşırmayın.
Dikmeler 4 yaşına gelene kadar hafta da 2 sulama ile 2,5-5 litre su verilmesi doğru olur. Böylelikle dikmeler çok hızlı gelişir.
Dikmeleriniz 4 yıllık ise yalnızca Temmuz ve Ağustos aylarında sulama yapmanız yeterli olacaktır. Her ay 3-4 sulama ile toplamda iki ayda 6-8 sulama yaparsınız. Dikmelerinize her sulamada 5-10 litre su vermeniz yeterli olacaktır. Sulamayı mutlaka akşam-gece saatlerinde yapın ve su mümkün olduğunca damlalar şeklinde toprağa sürekli aynı noktaya düşsün. Ağustos ayından sonra sulama yapmayın. Bu takvimi ben İçanadolu Bölgesi, Ürgüp merkezli olarak kendim yaptım. Bizim burada Haziran sonuna kadar yeterli yağmur düştüğü için sulamaya gerek kalmıyor.
Başta da belirttiğim gibi bu konuda adam akıllı bir çalışma yok. Sayın Avanos ile yüz yüze görüşmelerimizde de bu konuyu konuşmuştuk. bu nedenle başka arkadaşların farklı önerileri olabilir.
Saygılar.