View Single Post
Eski 08-03-2007, 16:54   #3
Emrah ÖZKALE
forester
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 19
Oto Park Için Ağaç Türleri

Oto park için özellikle bir tür önerisinde bulunmak çok zor. Çünkü kulanılacağı yerin iklim koşullarını bilmek lazım. Ama esas kriter şu:

kullanılan ağacın sağlam bir ağaç olması gerek yani Ecalyptus camadulensis ( Okaliptus ) veya ( Platanus orientalis ( Doğu Çınarı ) gevrek dalları olan türler tercih edilmemelidir. Çünkü bu türlerin dalları her an oto parkta duran araçların üzerine düşebilir.

Ya da büyük kozalak ve meyveleri olan ağaçlarda aynı sorunu yaşatabilir. Yine balsamik sıvı, reçine, eterik yağ bulunduran türlerde tercih edilmemelidir. Araçlar üzerinde lekeler oluşturabilir.

Burada amaç araçların gölgelendirilmesiyse Albiza olabilir. Sürekli yapraklılık durumuda büyük avantaj sağlar. Sanırım Adana'da yaşıyorsunuz. Albiza iklime de müsait ama bilmeniz gereken bir şey var albiza her zaman yeşil değil çok kısa bir süre yapraksız olabilir.

Sürekli yaprak olmasını düşünüyorsanız Laurus nobilis ( Akdeniz Defnesi ) de bu iş işçin uygun. Fakat güzel çiçekleri yok.

Adana'da yetişebilecek çok fazla egzotik tür var şu an refüjler ve kaldırımlarda tercih edilen bir tür var ama adını tam bilmiyorum. Park bahçelerden bunun fidanlarınıda edinebilirsiniz. Atatürk caddesini boydan boya bununla ağaçlandırdılar hatırlarsanız.

Emrah ÖZKALE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön