Sn. Ozinin Bahçesi,
Bionem içerisindeki
Pseudomonas fluorescens bakterisi bir çok ülkede, ruhsatlı ve ticari olarak satılıyor. Hem biyopestisit hem de Plant Growth Promoting Rhizobacteria (Bitki Gelişimini Uyaran Bakteriler) olarak lisanslı ürünler var.
Hatta bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı,
Bacillus subtilus, Bacillus pumilis vb. gibi en fazla kullanılan bakterilerden biridir.
Pseudomonas fluorescens 2-79 ve
Pseudomonas aureofaciens 30-84 şuşları phenazine denilen bir antibiyotik salgılar ve buğday bitkisindeki bir çok hastalığı baskı altına alırlar.
Yine Pseudomonas fluorescens CHAO şuşu
hydrogen cyanide, 2,4-diacetylphloroglucinol ve pyoluteorin salgılar ki bir çok patojene karşı oldukça etkili antibiyotiklerdir.
Pseudomonas fluorescens'un bir başka etkisi demir rekabetine girmesidir.
Pseudomonas fluorescensortamdaki demir için diğer mikroorganizmalarla demir rekabetine girişir ve pyoverdin veya pseudobactin adı verilen siderofor (demir bağlayıcı bileşik) salgılar. Pseudomonas tarafından üretilen sideroforlar, patojen için gerekli olan demiri (+3) bağlayarak, fungal patojenlerinin spor çimlenmesini engellemekte ve çimlenmedeki azalışla daha az kolonizasyon meydana gelmektedir. Böylece patojenler daha zor bir şekilde enfeksiyon oluşturmaktadır. Örneğin bu sideroforun demire hızlı bğlanması sayesinde ortamdaki
Fusarium oxysporum hastalık yapabilecek kadar güçlenemez ve baskı altına alınır.
Türkiye'de de mikrobiyal gübre olarak lisansı var. Burada tanıtımını yapan kişinin tutarsızlıkları sonucu hakkında epeyce tartışma oldu. Hatta bu kişi tarafından geliştirildiği söylenen ROA adlı üründe tartışmaya bende katıldım. Ancak
Pseudomonas fluorescens içeren bir ürünün hakkını da teslim etmek gerekir.