Enzimimi açtım artık. Birkaç gündür fermantasyon durmuştu, uzatmaları oynatıyordum. İki kere tülbentten geçirip süzdüm. Turşu kokusu var ama öyle rahatsız edecek gibi değil. Suyla inceltince kokunun tamamen yokolacağını düşünüyorum. Şekerle yaptığım için rengi açık oldu. Elimdeki enzimin bitmesine çok az kaldı. Yakında kendiminkini kullanmaya başlayacağım. Umarım benim yaptığım da bitkilere aynı verimliliği sağlar.
Bu arada, kividen yaptığım içilebilir kaç gündür fermantasyonu durdurmuştu. Herşey yolunda giderken birdenbire balonumuz sönmüştü. Pekmez ilave etmeme karşın hiçbir hareket olmadı. Şimdi açıp tadına baktım sirkeleşmiş. Nerede ne yanlış yaptığımı bilmiyorum. Artık içilemez olmuş da, enzim olmuş mudur? Bunu diğer çöp enzimime ilave etsem mi ne dersiniz?
|