View Single Post
Eski 21-06-2011, 16:19   #379
Sulman
Ağaçsever
 
Sulman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2010
Şehir: İstanbul + Fethiye (Çalış)
Mesajlar: 67
Alacalı Benjaminin Yeşile Dönmesi

Sayın Süleyman Koçak,

Öncelikle merhabalar. Bu sayfayı haftada 2-3 defa takip ediyorum. Alacalı stralight türünün yeşile dönmesi ile ilgili bir çok sorunuzu okudum. Bununla ilgili diğer bilgileride inceledim. Sizin için balkon bahçemden resim çektim ve resimler ile inceleyebileceğiz. Sanırım sorunun nedenini çözdüm.

Bundan yaklaşık bir yıl önce köklendirdiğim alacalı ficus stralightlarımı salona günde 20 ile 30 dakika güneş alan bir mekana koydum. Diğer zamanlarda aydınlık yeterli olsa da güneş almıyorlardı. Ev nispeten kuruydu. Yaz ayı olduğu için biraz büyüme gösterdiler. En büyük hatam onları evin içine hapsetmek kuru ve güneşsiz ortama muhtaç bırakmak olmuş.

Bahsettiğiniz gibi... köklenirken oluşan yapraklar (köklenirken güneş alıyordu) ve yazın çıkan yapraklar alacalı olsa da kış aylarında çıkanların rengi sizin starlightleriniz gibi oldu. Cansız beyaz, yeşilimsi beyaz hoş bir renk değil.

Mayıs 15 de arka balkona aldım, balkon kapalı ve camekanlı sabah 3-4 saat akşam üstü ise 2.5 saat güneş alıyor. Birden hepsi canlandı yeni yapraklar çıkarmaya başladılar. Altlardaki cansız rengini kaybetmiş yapraklar toparlandı ve beyazladılar. Her gün yeni yaprak çıkarıyorlar. İçerinin nemini bol tutuyorum, camları kapalı tutup hava akımınına mahal vermiyorum, sulamaya özen gösteriyorum (toprağın dibinin tamamen kurumasına izin vermiyorum, bol sulamıyorum).


Üstteki resim alacalılardan birisi alttaki ise yine alacalı benjaminlerimden birisi kedim paşa kışın üst filizini yemişti canavar:


En son alacalım ise tüm kış ölür diye beklediğim balkonda hayat bulan atom karıncam


3 alacalı bejamininde alt yaprakları yeşildi, bir ay içersinde balkonda yeterli güneşi alınca beyazladı yeniden eski rengine kavuştu. Benjaminlerimi sadece balkona çıkardım, gübre takviyesi, toprak değişimi yapmadım. Toprağı bildiğimiz torf.

Bu arada hızlı gelişsinler diye kışın ve geçen yaz salonda yapmadığım kalmamıştı, gelişmek biryere salon bitlikeri maf ediyor. Doğum kontrol hapından her türlü gübre çeşidini denedim. Yazın elden geldikçe dışarı çıkarmak gerekiyor(uygun koşulları sağlamak kaydıyla). Kapalı mekan, bol nem, sera etkisi ve bol güneşin çok büyük faydası var.

Aşağıda bu sene çelikten suya koyarak köklendirdiğim benjaminlerin resimlerini sunuyorum:

Çok ama çok neşeliler. Balkonda çok hızlı gelişim gösteriyorlar.



Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Saygılar.

Sulman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön