merhaba,
ben bahsi geçen meyveyi ve ağacını yakından biliyorum. ilk gördüğümde zeytin ağacı zannetmiştim.

çok güzel bir meyve bu tadı gerçekten harika birkaç tane yemekle iktifa edemiyor birkaç kilo yeme isteğinize güçlükle engel oluyorsunuz

özellikle olgunlaştıktan sonra toplayıp yaklaşık 10 gün veya 2 hafta kadar serin ve gölgeli bir yerde bekletirseniz meyve daha da tatlı oluyor. sanırım kaymak ağacı diye isimlendirirlmesinin sebebi de meyvenin bu bekleme süresi sonunda kaymak tadında ve kıvamında olmasından , reçeli de yapılıyor meyveler birkaç parçaya bölünüp suda bekletilerek çok güzel bir içeceği de yapılıyor.. yemeyenlerin suyunu içmeyenlerin ağzını sulandırmak istemem ama gerçekten çok güzel bir meyve ben çiçeklenmiş halini görmedim ama çiçekli hali de çok güzel oluyormuş ağacının..
türkiye coğrafyasında kıyılarda ve taban arazilerde çok kolay yetişeceğini düşünüyorum sanırım zeytin agacıyla benzeşmeyen bir özelliği bu şöyleki zeytin daha kuru ve tabansuyu düşük kesimlerde de yetişebiliyor.benim gördüğüm tüm feijoa agaçları daha taban suyu yüksek kıyılara yakın yerlerde yetişiyor.
ama gözlemlerim bilimsel değil tabi ben sadece gördüğümü söylüyorum..
todor nikli site yöneticisi ülkemizde tanınmayan bu ağaç ve meyvesi hakkında çok güzel açıklamalar yazmış ben sadece forumda öznel ve gözlemlerime dayalı paylaşım amacıyla bişeyler ekledim...