View Single Post
Eski 19-06-2011, 02:41   #210
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
#203'e devam

Sn.Denizakvaryumu,

Verdiğiniz link ile ilgili düşüncelerime devam edeyim. #203 nolu mesajımda iki açıdan yorumumu belirtmiştim. Bu da sonuncusu.

19 Mayıs günü blogda bu yazıyı yazmıştık.

Durup dururken böyle bir yazı yazmamızın sebebi son zamanlarda çok fazla soru gelmesiydi. Bugün bile dört ayrı kişi bu konuda soru sordu.

Yazıda, kaolin konusunda bizim için bir milad olan 5 Nisan 2009 tarihli bu yazımızı hatırlatarak, zeytin sineği illetinden başarılı ve ucuz bir şekilde nasıl kurtulacağımızı keşfedişimizi anlatmıştık.

Son zamanlarda içinde kaolin olan, olmayan bir sürü ürün çıktığından çok soru olduğunu ve bunları toptan yanıtlamak maksadıyla, bize milad olan ve doğrudan ihtiyaçlarımıza hitap eden bu bilimsel çalışmayı göstermiştik. Takip eden araştırmalarımızda karşımıza çıkan pek çok makale ve bu döküman ise bizim için çok açıktı.

Her ne kadar, sayısı 1000'i geçen saha deneylerinde hep Surround bir ürün olarak kullanılmışsa da, aslolan içeriği ve malzemenin özelliğidir diye düşünmüş ve içeriğe odaklanmıştık. Yazımızda da, bu bilimsel çalışmalarda kullanılmış olan içerik, çok özetle %95 saflıkta, yüksek seviyede rafine edilerek safsızlıklardan arındırılmış, kalsine edilmiş (ki çok önemli bir parametre), %90'dan daha fazlası 2 mikrondan küçük olacak şekilde ölçülendirilmiş malzeme idi.

Soru soranlara yanıt olarak, bu özelliklere sahip bildiğimiz Surround, Sunguard ve Screen markalarının olduğunu (Screen Avustralya pazarındaki), bizim sadece bunların özelliğine sahip malzeme kullandığımızı, başka malzemeler hakkında bir deneyimimizin olmadığını yazmıştık.

Öte yandan, geçen seneden bu yana iç piyasada içinde kaolin olan olmayan bir çok tozun piyasada olduğunu bize gelen sorulardan anlıyoruz. Bunlardan bazılarının içinde kireç, mermer tozu gibi şeyler olduğunu, ya da kaolin denen ama yukarıda belirttiğimiz özelliklere uygun olmayan malzemeleri satıcıların ısrarla ağaçlara atılmasını teşvik ettiklerini biliyoruz.

Bunlardan rüzgarı arkasına alıp, çiftçiye ille bir beyaz toz satmak çabasında olanların zaten durdurulamayacağını işaret etmiş, bunun yanı sıra samimi olarak ciddi bir ürün çıkarma niyet ve söyleminde olanların ise;

- Ya, ürünlerini gözden geçirerek olması gereken özelliklere getirmeleri gerektiği, ki bu güne kadar bu konuda yazılmış, çizilmiş şeyler o ürün için de geçerli olsun,

- Ya da, farklı özelliklerdeki ürünleri için, ürünün özelliğine ait literatürü oluşturmaları gerektiğini,

belirtmiştik.

Verdiğiniz linkteki yazı ise, (isim verilmemiş ama ortalıkta bu konularda başka bir yazı yok), bizim bu yazımıza fazlasıyla alınıldığını gösteriyor.

Yazımızda uygun ürünlerden bahsederken, Surround, Sunguard, SunShader deseydik bir problem olmayacaktı. Çok da kafiyeli olurdu, keşke diyebilseydik. Dünya klasında, okunduğunda dünyanın her yerinde aynı şekilde anlaşılabilecek üç ürün. Üstelik, olabilirdi de. Çok da zor değildi.

Yazıda hoş olmayan ise;
"Engelhard’ın avukatı gibi, sadece Surround ya da Sunguard ürünlerini gerçek kaolin olarak önermek, ithalatçıların ellerine tutuşturduğu broşürleri değişmez doğa yasaları gibi kabullenip, kendi kullandığı ve reklamını yaptığı ürünlerin en iyisi olduğunu iddia etmek hangi etiğe sığmaktadır. Bizim bu konuya yaklaşımımız üreticinin ihtiyacı olan ürünlere daha kolay ve daha ekonomik olarak ulaşmasını sağlamaktır." şeklindeki ifade.

Bu ifade ile ilgili olarak şunları söylemeliyim. Benim elimde broşür görüldü mü ya da ürün broşürünü hiç referans vermiş miyim? Görülmediyse söylenen şey doğru değildir, tdk karşılığını vermiyeyim hepten ayıp olur. "İthalatçıların ellerine tutuşturduğu" lafı ise hepten amacını aşmış. Biri veya bir şey bu şekilde küçümsenerek kendisi ya da kendi ürünü büyütülemez. Bunun adı toplumumuzda çokça görülen bir duygunun işaretidir. Oysa bizim elimize tutuşturulan değil ama yakalayıp üstüne atladığımız broşür(!) bu idi, bu broşürde yazanı anladığımız yer ise bu idi. Daha sonra bunlara benzer çok "laf-ı güzaf" da ele geçirdiydik.

"Kullandığı ve reklamını yaptığı ürün" denmiş. O mantığa göre devamlı surround reklamı yapıyorum. Binlerce bilimsel makale de surround reklamı yapmış. Ne gariptir ki, henüz hiç surround kullanmadım. Başından beri ilk defa geçen hafta bir torba surround aldım. Ne diye reklam yaptım ki o zaman?

Ben hiç bir zaman Surround en iyisidir de demedim. Parçacık Film Teknolojisi adı verilen teknolojiye, özel olarak bunun için geliştirilen ve her türlü test ve ölçüme sahip sahada da buna göre denenmiş, literatürün bir parçası olmuş en uygun formülasyon olduğunu söyledim. Fiyatı nisbeten daha hesaplı oluğu için de, aynı fiziksel özelliklere sahip Sunguard kullandım hep. Burada Screen olsaydı onu da denerdim. Sunshader da bu formülasyona uygun olsaydı ve fiyatı da daha ucuz olsaydı, onu kullanırdım.

Kullandığım ve memnun kaldığım ürünleri, genelde neden memnun kaldığımı, nesinin iyi olduğunu söyleyerek de belirtirim. Bugüne kadar böyle bir sürü üründen söz ettim. Bu manada kullandığım ama iyi sonuç alamadığım, ya da henüz sonuç almadığım ürünlerden hiç söz etmem, ki, söz etmediğim de bir sürü var.

"Bizim bu konuya yaklaşımımız üreticinin ihtiyacı olan ürünlere daha kolay ve daha ekonomik olarak ulaşmasını sağlamaktır." Bu sözü de bir kenera koyalım. Çok klişe olmasına rağmen ciddiye aldım. Öyle mi göreceğiz.

Bir de, "Buna benzer tartışmalar daha önce başka ürünler üzerinde de oldu. Fakat bilinçli arkadaşlarımızın çoğu bugün kendi organik gübrelerini kendileri üretmekte ve verimli olarakta kullanmaktadırlar." böyle bir söz var. Aynını Sarıcan da yazdı. Bununla EM ürününe, daha doğrusu şirketine saldırıldığında katılmayışım ima ediliyor sanırım. Bu da talihsiz bir söylem. Senelerdir bahçemde gübre, kompost üretiyorum. Bir çok kişiye de öğrettim. Nasıl ki şimdi B.Subtilis, T.Harzanium vb. gibi henüz hedefte olmayan şeylerin reklamının yapılmasında bir beis görülmüyorsa, hiç bir şeyin ticaretini yapmayan biri olarak ben de arkasında ciddi literatürü olan çevreye dost girdilere aynı şekilde davranırım. Şirketleri benim için önemli değildir. Bu, bahçede gübre yapmaya alternatif de değildir, zaten de tek çeşit gübre yoktur. Bu gibi sözlerle başka motivasyonları örtmeye gerek yok.

Bu günlerde bahçedeki yardımcım endişeli. Depoda peş peşe sıralanmış, içinde beyaz toz olan altı torba var. Yardımcım torbaları açıp baktı. Üç tanesini işaret etti. Bunlar tamam, diğerlerini dene dersen ben yokum, sonra pompaları sen yıkarsın diyor. Adım adım göreceğiz bu torbaları. Hepsini denemeye de niyetim yok. Bana göre sınavı geçemeyenlerden uygun olanları toprak düzenleyici olur mu bakacağız.

Fakat, daha önce neden bu formülasyona taktırmışız ona bakmaya çalışacağız.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön