View Single Post
Eski 19-06-2011, 01:50   #2
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Bonsai'de üçgen form oluşturulmasının, bitki gelişimi ve güneş ilişkisi haricinde de nedenleri bulunmaktadır.

Öncelikle bonsaide oluşturulmaya çalışılan üçgen skalen, asimetrik ya da dengesiz üçgendir. Bunun anlamı üçgeni oluşturan her kenarın birbirinden farklı uzunluklarda olmasıdır.

Bonsai yüzyıllardır gelişmeye devam ederken, yalnızca saksıda bitki yetiştirmek olarak görülmemiş manevi anlamlar yüklenmiş ve bir sanat olarak kabul görmüştür.

Bonsai bir tür ilizyon sanatıdır. Küçük bir ağacı, mümkün olduğunca büyük ve yaşlı göstermeye çalışılır. İşin sanat kısmını bir kenara bırakıp ilizyon kısmına bakarsak, oluşturulmaya çalışılan üçgen daha çok anlam kazanmaktadır. Dev bir ağaça, binaya, köprüye ya da sonunu göremediğiniz bir yola baktığımız zaman perspektif yüzünden ileriye doğru kenarların inceldiğini görürüz. Yolun, binanın ya da baktığımız objeyi uzağa doğru daha küçük ve ince, bize yakın olan kısmı daha kalın ve büyük algılarız. Bonsaideki üçgen de bu perspektifi oluşturarak ağacı olduğundan daha geniş ve büyük göstermek içindir.

Bir binanın ya da ağacın fotoğrafına baktığınızda eğer karşılaştırma yapacak, büyüklüğü bilinen başka bir obje (insan, araba vb) yoksa, fotoğraftaki nesnenin büyüklüğünü perspektiften anlarız.

Bununla ilişkili ikincil nedenler de sayılabilir. Üçgenin en alt kenarı genelde en uzun kenarıdır. Bu ağacı daha oturaklı ve dengeli göstermek içindir. Bu denge ve oturaklı duruşun, düzgün ve sıkıcı olmasını engellemek, bozmak için ise bu üçgenin asimetrik(skalen ya da dengesiz) olmasına özen gösterilir. Ayrıca üçgenin belirgin sınırları, izleyiciyi ağaca odaklanmaya ve çalışmanın bir parçası olmaya davet eder.
Gövdenin üçgenin ağırlık merkezinden geçmesi ise bu ilizyona daha çok inandırıcılık katan bir etkendir.

Bunların haricinde yüklenen manevi anlamlar da bulunmaktadır. Üçgenin her kenarı insan, dünya ve cenneti birbirine bağlayan yolları ifade eder. Bulut ya da merdivene benzetilebilecek yaprak kümeleri cennete çıkan yolu ya da merdiveni ; insan, doğa ve cennet arasındaki sonsuz bağlantıyı ifade etmektedir.

Tabi ki bu saydıklarımdan bonsainin kesinlikle asimetrik bir üçgen formunda olması gerektiği sonucu çıkarılmamalıdır. Saydığım nedenler bir nevi yol gösterici ya da başlangıç noktası gibi görülmeli. Sonuçta bir sanattan bahsediyorsak katı kurallardan bahsetmek ve kısıtlanmak yerine hayal gücümüzden faydalanmalıyız.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön