View Single Post
Eski 17-06-2011, 13:08   #319
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Atıklar milli servettir, Değerlendirilmeyi bekliyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smarty17 Mesajı Göster
Bende bitkilerim için kompost yapmaya karar verdim.
Arkadaşım smarty17; Bu kararına en çok sevinen birisi varsa o da canı gönülden olarak Epsody'yi düşünebilirsin, organik atıklar toprağın değerleri olarak düşünmek zorunda olduğumuzdan kompost yaparak tekrar toprağa kazandırmalıyız.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smarty17;
Keşke ülkemizde de komposta gereken önem verilse ama ben inanıyorum ki ilerleyen yıllardada kompost sekterö gelişecektir.Neyse bende bişiler biriktirmeye başladım.Şuan bir poşet dolusu patates kabuğu yemek artığım var.
Arkadaşım smarty17 İnsanımız bilinçlendikçe atıkların değerledirme işine önemde verilecektir, önemli olan bu uygulamaları çevremizde yeri geldikçe anlatacak olursak yaygınlaştırabiliriz.

Mutfaktan çıkan atıklarınızı hava sızdırmaz kapta biriktirerek, bahçenizi uygun köşesinde toprakta açacağınız çukurda kompostlaştırmanız en uygun olacaktır, benim size uygun gördüğüm bu kompostlaşma en ideal toprak şartlandırıcılığına uygun kompost elde etmenizi sağlıyacaktır.

Çukurunuz dolana kadar içine attığınız atıklarınızın üstünü kuru otla örtmeniz en uygun yöntem olmaktadır, oluşun atıkları bu otlar geçici kapak durumu arz eecektir, bu kompost malzemenizi nemlendirmek gerektiğinde sulama suyuna hümik asit ilavesi mikro organizmalara besin takviyesi yapacaktır.

Toprak içinde yapılan bu soğuk kompost yöntemine toprak içi canlıları da oluşum sürecine katarken, olgunlaşan kompostun toprağınızda toprak içi canlılarında artmasına etki edecekdir.

Bu kompost şekli ticari anlamda kullanım için uygun değilsede hobi uygulamalarının en ideal yöntemi olmaktadır,yıl içinde oluşan atıkların kompostlaşması ile gelecek yılın ekim dönemine kadar en ideal olgunluğa ermektedir.

Olgunlaşan bu kompost yetiştireceğimiz bitki yataklarının oluşturulmasında bizim için en ideal bitki toprağına sahip olmamızı sağlıyacaktır.

Alıntı:
Bahçedende ağaçları budayıp dalları toplayacağım.Çimde tamam sayılır. Başka lazım olan nedir ? Vede muhabbet kuşu besliyorum onun gübresi içine atabilirmiyim ? Eğer atarsam nasıl koymalıyım ? Ayrıca verimli bir kompost tarifi (koymam gererken oranlarla) verebilir misiniz
Arkadaşım smarty17, Komposta ağaçların budama artıkları koymamalısın, bu tür malzemeler dal öğütme makinasından geçirilsede bunların olgunlaşma süreci uzayabilir.

Çimler kurutulduğunda iyi bir karbon kaynağı durumdadır, muhabbet kuşunuzun dışkılarıda iyi bir azot kaynağı durumdadır, mutfak atıklarıda azot kaynağı olarak düşünebiliriz, burada karbon azot dengesi 25/1 oranında olursa en idel karışımı elde ederek mikro organizimaların ihtiyaçları sağlanacaktır, karışıma su ilavesi ile beraber verilcek hümik asidin mikro organizmalara iyi bir besin takviyesi sağlarken, kompostun olgunlaşma durumu ile kullanımında bitkiler içinde uygun forumda olacaktır.

Alıntı:
Sıvı gübrenin hemen kullanılmasını duymşutum. Sulandırsak uzun ömürlü olur mu ?
Arkadaşım Muhabbet kuşunun dışkılarını sulandırarak bitkilerinizin sulama suyuna karıştırarak kullanabilirsiniz, burada dikkat edilecek nokta kullanacağınız miktarlarda sıvı gübre üretmelisiniz, sulandırdığınız dışkılar sıcakların etkisi ve oksidasyonun etkileri ile zararlı patajenler üretebilir.

Sulandırdığınız kuşunuzun dışkılarını renkli ph kağıtları kullanarak 6-6.5 aralığına getirerek kullanabilirsiniz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön