View Single Post
Eski 15-06-2011, 06:43   #315
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen
Bu tortunun güçlü bir anti-bakteriyel...
Halil Bey, Kalsiyum Polisülfür (Gülleci Bulamacı) anti bakteriyel değildir. Fungusit ve insektisittir. Sizin örneğinizde zaten sulandırarak kullanıyorsunuz. Alkaliler (sodyum hidroksit vb.), ancak yüksek sıcaklıklarda (60 ºC ve üzeri) ve çok derişik olmak koşuluyla (pH>13) bakterileri öldürürler.

Genel olarak bilinen bakterisitler (bakterileri öldürücü); klorlu bileşikler, iyotlu bileşikler, fenol (karbolik asit), ozon, hidrojen peroksit, derişik alkoller, bakır sülfat, fosforik asit, sülfürik asit, permanganantlar vb. dir.

Kalsiyum polisülfür (gülleci bulamacı, kaliforniya bulamacı), külleme, mildiyö, kara leke gibi mantar hastalıklarına karşı ve insektisit olarak kullanılabilir. Sulandırılırak, asidik olmayan çeşitli bileşiklerle (hatta biyopestisitlerle) karıştırılarak kullanılabilir. Asidik olan bakır sülfat vb. türü bileşiklerle karıştırılmaz.

Her türlü ilaçta olduğu gibi kullanım zamanını ve hedef zararlı veya zararlıları tespit ederek buna göre karışımlar hazırlamakta fayda vardır. Örneğin gülleci bulamacı daha ağaçlar uyanmadan, derişik olarak, ağaç diplerine ve gövdeye sürülerek kullanılabilir. Yapraklanma sonrası ise daha seyreltik hallerini kullanmakta fayda var.

Not: Anlaşılması için bazı kavramların kısa tanımı.
Derişik: İçindeki çözünen madde oranı yüksek çözelti
Seyreltik: İçinde çözünen madde oranı düşük çözelti.
Bakterisit: Bakterileri öldüren
Bakteriyostatik: Bakterileri öldürmeden, onların üremesini engelleyen
Fungusit: Mantarları öldüren
İnsektisit: Böcekleri öldüren
Nematisit: Nemtodları öldüren

acemi_caylak Çevrimdışı   Başa Dön