Herkes mükemmel bir yardımlaşma içerisinde,bir beyin fırtınası oluşturulmuş ayrı ayrı emeği geçenleri tebrik ederim.
Eklemek,hatırlatmak,katkı yapabilmek amacıyla ve konuyu daha da karmaşık hale getirmeden, forumlarda hiç rastlamadığım bir değişkenden bahsetmek istiyorum.
Çözeltinin hazırlanacağı ilk suyun analizi.
Örneğin 1992 yılında Yalova şebeke suyunun analizinde (tez çalışmam perlitte hıyar yetiştiriciliğinin klasik yönteme oranlaması) Org.mad:1.8 ppm klorür:10 ppm S.D:10 fr pH:6.6 çıkmıştı. Klor oranına da dikkat etmek gerekir 90 mg/L den fazla klor içermesi bitkilere muhakkak zarar verecektir.
Sudaki kalsiyum,magnezyum ve demir bileşiklerleri suyun sertliğini oluşturur.Fransız sınıflamasına göre 0-7 çok yumuşak,7-14 yumuşak,14-22 sertçe,22-54 sert_çok sert .
Yumuşak suda 2 birim kalsiyum nitrat kullanırsak,sert suda 3 birim kullanmalıyız.
Çözeltiyi kendisi hazırlayan arkadaşım olursa asit seyreltmesini mutlaka 3. ayrı bir plastik kapta yapmalı ve bunu daha sonra diğer kaba almalıdır. Bu sayede çökelme (özellikle magnezyum da)engellenir.Asit seyreltirken kaba önce suyu koyup sonra asidi eklemek daha emniyetli olacaktır.Ayrıca seyreltiğimiz asitten ayrı bir kapta elimizin altında bulunması pH düzenleme açısından mutlaka işe yarayacaltır. (Derişik asitin üzerine asla su konmamalıdır).
Somut olarak toparlayayım;
yumuşak sular ;asit gereksinimi çok az veya hiç yoktur.
sert sular ;asit kullanımı zorunludur.
Sn.Prof Dr.S.Varış bu konuda akademik çalışmalarda öncüdür ve 25 yıldır bu konu ile ilgili çalışmalara destek vermektedir.Namık Kemal Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı.
Düzenleyen tzantali : 11-06-2011 saat 04:02
Neden: tzantali düzeltti.
|