View Single Post
Eski 10-06-2011, 10:02   #12
trapezus
Ağaçsever
 
trapezus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2010
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 79
Sapotaceae familyasından olan mucize meyve Synsepalum dulcificum, Ülkemizde henüz bilinmemesine karşın 1700 lü yıllarda Batı Afrika’ya giden bir Fransız gezgin, burada yediği tuhaf bir meyveden bahsetmiş. Meyve yendikten sonra, bir süre acı ve ekşi dahil bütün yiyecekler şekerli gibi tatlı oluyormuş. Yerliler bu ufak çalı meyvesini toplayıp, yemeklerden önce yiyorlarmış.
Bilimsel açıklaması: meyvede bulunan ve miraculin denilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak, dilin ekşi ve acımsı tatları almasını önlüyor. Henüz nasıl olduğu bilinmiyor ama dilin ya ekşi ve acımsı tatları şeker gibi algıladığı, ya da proteinin bu tatları bloke ettiği ve sadece şekere geçit verdiği tahmin ediliyor. Meyvenin kedisinin hiç tadı yok.
Adı üstünde mucize meyve (miracle fruit) yenildikten sonra 1-2 saat süreyle ekşi veya acı yediğiniz bir şeyin tadını tatlıya çeviriyor.

trapezus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön