Öncelikle herkese selamlar...
Bu sene bahçeli bir ev sahibi olmuş bir acemi olarak, hayatımda ilk kez geçtiğimiz mayıs başında 120 m2 bahçeme çim ektim...Tabi ki bu siteden okuduğum bilgilerin çok faydası oldu...Öncesinde drenaj , tesfiye , otomatik sulama sistemi gibi işler halledildi.Çimlerimle ilgili düne kadarki tek sorunum orta kısımda bazı bölgelerin kel kalmış olmasıydı ki , ilerde tamamlar **** sonbaharda yama yaparım diye çokta dert etmedim. Bu arada birkaç bölgede yuvarlak şekilde sarı-kızıl daire şeklinde boşalmalar oldu ama bilen bir arkadaşımın uyarısı ile sulamayı azaltarak o durumun ilerlemesini kestim.
Ama asıl beni ürküten durum dün başlayan ve bazı bölgelerin büyük parçalar halinde renklerinin açılması ve sararmaya doğru yönelmesi ile oluştu. Bu kısımlarda ki çimlerin büyüme göstermiyor olmasıda diğer dikkatimi çeken durum. Çimleri ilk defa geçen haftasonu ctesi günü biçtim ve sonrasında gübreleme yaptım. Hatta gübrelemeyi biraz abartıp dozajı aştığımıda itiraf etmeliyim. Durumun aşırı gübreden kaynaklı olduğunu düşünürken , bu akşam bahçede otururken küçük beyaz kelebekçiklerinde farkına vardım. Daha net anlaşılması açısından aşağıya bir kaç fotoğraf ekliyorum.
Sizce bu durumun asıl sebebi aşırı gübreleme mi yoksa kelebeklerin habericisi olduğu tırtıl problemi mi buna sebep oldu ? Direk dezenfektan + tırtıl ilacına başlamayı düşündüm ve akşam sulamasını kestim (hoş bu akşam okuduklarımdan sonra tamamen kesmem gerektiğini anladım) fakat durum aşırı gübreden kaynaklı isede bildiğim kadarıyla bol su vermem gerekecek...
Beni bu durumdan kurtarmaya yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkürler...
Düzenleyen TarıkK : 09-06-2011 saat 22:27
Neden: imla
|