Zaman zaman okuduklarım yüzünden bir de ben deneyim diye girişirim böyle şeylere. Ve forumda fıstık çamı ile ilgili zımparalama, suda bekletme gibi kolay çimlendirme önerilerini görünce.. aradaki zamanı gözlemlemek adına; ve en önemlisi çıkan fıstık çamlarını anneme verip onu biraz kızdırmak için deneme yaptım.
2 sıra (10) adet tohumu dremelle kenarlarını ve uçlarını olmak üzere tamamen zımparalayıp incelterek torf içine dikip, yine iki sırayı ise herhangi bir işlem yapmadan yine 10 adet normal torfun içine koyup beklemeye başladım. Kaç günde çıkacağı benim için önemli olmadığından, ekim yaptığım süreye bakmamıştım.. Fakat yaptığım çimlendirme denemesinde zımparalanan tohumların aksine, hiç birşey yapmadığım fıstık çamları 3-4 gün önce çıkmaya başladı.
Şuan hiç bir işlem yapmadığım tohumlardan 10/7 si tamamen çıkmışken, 2 tanesi ise torfu oldukça kabarttı. Dremelle inceltip zımparadığım fıstık çamlarında ise 10/3 tanesi çıkmış durumda ve torfu kabartan 4 tane daha var. Kısaca özetlemek ve gözlemimi söylemek gerekirse; hiç bir işlem yapmadığım fıstık çamları hem daha çabuk sürede hem de adet olarak daha fazla oranda çimlendirme gösterdi.

en alttan ilk 2 sıra zımparalanmış, 3 ve 4. sıralarda ise birşey yapılmamıştır. ilk sıradaki boş yer ise bardağa alınmış anneme teslim edilmiş.. yani çıkmıştır.