View Single Post
Eski 08-06-2011, 11:51   #57
Müjgan
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2004
Ekmek makinesini yeni aldığımda benim ekmeğim de öyle çökmüştü. Hüsrana uğramıştım. Daha sonra kardeşime aldığım makineyi ilk kullanırken de elektrikler kesilmişti... Bunlar işin cilveleri sanırımm...
Hatırlıyorum da, ilk kullanımlarda makineye milimetrik, miligramlık ölçülerde malzeme koyuyordum. Yani malzeme kısmını doğru yapayım da, gerisi makinenin suçu olsun diyordum ) Ve çok da şahane ekmekler olmuyordu.

Şimdilerde ekmek yaparken halimi görseniz şaşarsınız. Göz kararı un, göz kararı su vd. tabiii.. Hatta içine farklı yoğunlukta sıvılar da kattığım halde (kefir, meyve suyu gibi...) bu değişmiyor. mükemmel "ötesi" ekmekler oluyor. "Ötesi" diyorum, çünkü geçen gün peynir altı suyu ile yaptığım ekmek tam anlamıyla "tavan" yaptı, üst cama dayandı, kabaracak yer bulamayınca da hamur teknesinin kenarlarından taşma eğilimi gösterdi. Bu tür abartılı ekmek ne kadar düzgün ekmek sayılırsa artık... Diyeceğim o ki bu denemeyle gelişen bir durum.
Hamurun mayalanmaya başlamadan, henüz oluşan ilk hamur halini gözleyerek, duruma el koymalısınız. Hamur çok yumuşak olduysa ve tekne kenarlarına sıvanıyorsa un eklemelisiniz azar azar. Katı ise de ılık su tabii...
Kısacası hamur, karışırken teknenin tam ortasında yuvarlak ve kenarlara yapışmaz bir durumda olmalı, görüntüsü homojen olmalı, ipeksi bir dokusu olmalı. Eğer böyle ise ekmeğiniz mükemmel olacak demektir.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön