View Single Post
Eski 06-06-2011, 15:42   #231
ağaçperver
Ağaç Dostu

ağaçperver's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2011
Mango

herkese merhaba,
Öncelikle youtube sitesine girip "how to grow mango from seed" şeklinde araştırma yaparsanız video ile çok güzel anlatımlar bulabilirsiniz.

Ya da aşağıdaki link (ingilizce)te de faydalı bilgiler var:

http://www.tropicalpermaculture.com/...g-mangoes.html

Dikkat edilecek husus (yukarıdaki linkte anlatılanların özeti) ya kabuklu tohumu meyve etinden iyice arındırarak ılık ve nemli biryerde filizlenene kadar öylece bekletin sonra toprağa verin. Ya da tohumun kabuğunu bir köşesinden çok ama çok az kesin, kabuğu ikiye ayırarak içindeki böbrek şeklindeki tohuma zarar vermeden tohumu çıkarın ve o şekilde toprağa verin. Yazılana göre 10 güne kadar filizlenmesi lazım. Bu permaculture denilen biraz doğal metod.

Ayrıca youtube'da izlediğim bir videoda (linkini bu akşam bu sayfaya eklerim) tohumu kabuğun içinden çıkardıktan sonra filiz uçları çıkana kadar(kaç gün olduğu belirtilmemiş) pamuk ya da hijyenik ped gibi birşeyi ıslatıp içine sarıyorsunuz(aynı sarma sarar gibi) sardıktan sonra bunu yine suya sokup çıkarıyorsunuz(sadece birkaç saniye ve iyice ıslanıp nemlenmesi için). Ardından filiz uçları çıkınca tohumu bu sarmada çıkarıp toprağa kesinlikle dik değil yatay olarak aynı bir bebeği yatağına yatırır gibi yatırıyorsunuz ve üzerini toprakla örtüp dikmiş oluyorsunuz.

Ben bir-iki gün önce yukarıda anlattığımdan biraz farklı bir yöntemle başladım. Tohumu kabuğundan çıkardım ve suyla karışık (bataklık kıvamında) organik torfun içine koydum. Bugün 2. gün. Bakalım ne olacak.

1 tohumum daha var. Onu da ya kabuğundan çıkarıp direk toprağa yatay olarak ekeceğim, ya da kabuğuyla beraber ılık bir yerde toprak ya da torfun üzerine bırakıp ne olacak bakacağım.

Haydi hayırlısı...

ağaçperver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön