Katı ortamda(Perlit) damlama sulama denemesi
Sevgili forum üyeleri,
Bu yıl ilk defa deneyeceğim Katı ortam içerisindeki damlama sulama yöntemi ile ilgili yeni bir sistem kurmaya çalıştım ve sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Öncelikle Sistemde kullandığım malzemeleri her zaman kolay bulunabilecek malzemeler olmasını istedim. Bu nedenle balıkçıların kullandığı strafor kasaları seçtim. Kasaların su kaçırmasını engellemek için en büyük boy çöp poşetleri ile kasaların içini kapladım. Her kasanın altına suyun tahliyesi için 30 mm. çapında bir delik açtım. Suyun tekrar depoya dönüşü için lavaboların altlarına takılan körüklü su giderlerinden taktım. Perlitin gideri tıkamaması içinde pencerelere takılan sineklik örtülerinden bir parçayı giderin ağzına yerleştirerek sıkıştırdım. Tabi ki öncesinde birazcık silikonladım. Bu şekilde kasalar hem su geçirmez oldu, hemde fazla suyu tahliye edebilmek için giderleri oldu.
İki kasaya toplam 8 adet domates fidesi ekmeyi planladığım için kasaların kapaklarını uygun bir şekilde kestim. Kapakları fide boşluklarını ortalayacak şekilde de 3'e böldüm. İlerde olabilecek sorunlara fidelere zarar vermeden müdahale edebilmek için rahatlıkla kapakları açabilirim.
Sonrasında sıra damlama sulama sistemine geldi. Tarım malzemeleri satılan yerlerden temin ettiğim hortum, dirsek, T, vana ve damlama başlıkları gibi ekipmanları fide yerlerine uygun olacak şekilde dizmeye başladım. Tezgahın yüksekliği 75 cm olduğu için pompa olarak 120 cm'e su basabilecek bir pompa seçtim ki basınç yeterli olsun.
Plastik malzemeler satanlardan bir adet 70 litrelik çöp kovası temin ettim. Sanırım bu depo 8 adet bitkiye en az 10 gün yeter. Tabi ki domatesler büyüdüğünde ve sıcaklıklar arttığında bu süre azalacaktır. Giderleri ve pompayı depo içerisine yerleştirdim. Deponun kapağını da uygun bir şekilde kestim. Pompayı depo içerisine yerleştirdikten ve damlama tesisatı ile irtibatlandırdıktan sonra sıra denemelere geldi. Birkaç küçük aksaklıktan sonra sistem sorunsuz çalışmaya başladı.
|