Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmetrifat
*** ayhan bey çalışmalarınız gerçekten çok güzel başarılarınızın devamını dilerim bende sizin deyiminizle bu hastalığa yeniyakalanan lardanım size sormak istediğim acaba her bitkiye göre ec değerleri değişiyormu ve hangi bitkiye göre hangi değeri kullanacağımızı nerden bileceğiz ilginiz için şimdiden teşekkürler
|
Sayın mehmetrifat,
Evet mehmet bey, her bitkinin EC ihtiyacı farklıdır. Daha doğrusu konuyu şöyle özetlemek daha doğru olur. Bitkilerin beslenebilmeleri için 16 farklı elemente ihtiyaçları vardır. Her bitkinin kendi ihtiyacını karşılayabilmesi için bu 16 farklı elementten değişik oranlarda ihtiyacı vardır. Örneğin, domates için gereken elementlerin oranları marul için uygulanmaz. Bu konu aslında topraklı tarımda da geçerlidir. Mesela bir çiftçi domates ektiği bir tarlaya bir daha ki sene farklı bir bitki eker, aynı bitkiyi ekemez. Çünkü bitki sezon boyunca topraktaki ihtiyacı olan element ve mineralleri alarak toprağı zayıflatır. Bundan dolayı bir daha ki yıl aynı bitkiyi ekerse verim alamaz.
Topraksız tarımda da konu aynen böyledir. Büyütmeye çalıştığınız her bitki için farklı oranlarda hazırlanmış ve bitkinizin ihtiyacvı tam olarak karşılayan besin eriyikleri hazırlamak durumundasınız. Tabi bu söylediğim daha çok ticari olarak bu işle ilgilenenler için geçerli. Benim gibi hobi maksatlı bu işle ilgilenmek niyetindeyseniz Üstadımız olan Sayın Kudret TEZEL bey'den besin eriyiği temin edebilirsiniz. Ben Kudret bey'in üçlü besin sistemini kullanıyorum. A,B,C şeklinde üç farklı türden oluşan besini her bitki için farklı oranlarda karıştırarak değişik bitkileri beslemek mümkün olabiliyor.
Ayrıca EC dediğimiz kısaltma da Elektrik iletkenliği anlamına gelir. Yani besinli suyunuzun tuz oranını ölçmeye yarar. Suyunuzun içerisinde hangi elementen ve mineralden ne kadar olduğunu belirleyemez. Farklı bitkilerin ihtiyacı olan EC değerlerini de yine forum içerisindeki çeşitli konularda bulabilirsiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir, saygılarımla.