Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi duygudyg
merhaba..çiçek bakımında yeniyim bana da yardım ederseniz sevinirim..dere kumunda sümbül soğanım vardı suladığımda saksı tabağına küçük zıplayan beyaz böcekler gördüm okadar çoktular ki..soğanı çıkardığımda saksının içerinde beyaz kurtlar vardı..saksıyı değiştirmeden önce açelyanın yanındaydı şimdi açelyada da beyaz zıplayan böceklerden var..emin olmak için çok fazla suladım içinden tırtıla benzer bir böcek daha çıktı..çiçeklerim yan yana diğerlerinde bir şey görünmüyor hepsinin toprağını değiştirmeli miyim..bir de fazla nemden kasıt nedir..teşekkürler..
|
sayın duygudyg normalde sebze hastalık ve zararlıları bölümünde hastalık ve zararlılar bölümünde yazıyorum fakat sizi kırmayarak sorununuza çözüm yazacağım
sizin normal kumda gördüğünüz zıplayan böcekler halk dilinde cambaz gelin ismiyle tabir edilen böceklerdir genelde bu sümbül lale gibi soğanlı süs bitkilerinde görülürler belirttiğiniz gibi bu böcekler beyazdır ve zıplar gördüğünüz tırtıl böcekler ise onun larvaları yavrularıdır eğer toprakta çok varsa köke ve yeşil aksama ilerki dönemlerde zarar yapma durumu vardır mümkün olduğu derecede diğer bitkilere yayılmaya çalışır size tavsiyem eğer bu kurtlardan çok varsa yetiştirme ortamını değiştirin toprağı fakat diğer bir çözümüm ise toprak üstünde böcekler görülüyorsa deltametrin etkili decis ilacını temin edip sümbüle ve açelyaya yapraklardan 1 litre suya 10-20 cc karıştırıp yapraklara ve bitkilerinizin gövdesine püskürtmek toprağın içindeki kurtlar içinde larva (yavruları) için FULRIK 25 WP %25 ilacını 1 litre suya 10-20 gr şeklinde karıştırarak bitkinizin kök bölgesine dökmeniz bu iki yaprak ve toprak ilaçlama uygulamasını 2 defa yaptığınız takdirde kurt -kurtlar bulundukları yerde ölecektir emin olun