Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45
Sayın Mine Pakkaner,
Sayın solfejnur un karşılaştığı durum ile geçtiğmiz hafta Riva dan itibaren Gebze kuzey bölümüne kadar birçok bahçe, tarla sahibinin karşılaştığını duydum. Duyumum Gebze köylerinden Molla Fenari deki ziraat odasındaki Ziraat Mühendisi bir bayandan idi.
Benim bahçemde de Sayın Çekirdeğin "Yeni Bir Yaşam Yine Yeniden" başlığındaki 100 nolu topiğinde yazdığı gibi yüzbinlercesi 1-2 gün içinde ağaç ve bitkilerime saldırdı. Ancak bizim buradakiler her tarafları siyah ve önce 4-5 mm uzunluğunda, 1mm kalınlığında idiler. Aynı durum komşularımda da mevcuttu. Hemen Delfin kullandım. Temas edenler etkilendiler ama daha az da olsa yenileri gelmeye birkaç gün devam ettiler. Bunun üzerine bahsettiğim ziraat mühendisi bayanın tavsiyesi ile sistemik bir ilacı alıp sebze meyvelerim dışındaki bitkilere uyguladım. Oldukça etkili oldu.
İnanilmaz şekilde bitki ve ağaç seçiyorlar. Örneğin ben sistemik ilacı uygulayana kadar artık ağaç olmuş Mor salkımımı dal ve sap haline getirdiler. Ayrıca sayın Solfejnur un söylediği gibi insanın üzerine gelip deri ile temas ettiğinde sivrisinek ısırığı gibi kabartıp allerji yapıyorlar. Sitemizdeki bir bayanın antihistamin almak zorunda kaldığını biliyorum.
Bu konuda daha yazabilirim ama sizin çok kıymetli vaktinizi almadan soruma geçmek istiyorum. Ayrıca resim çekmediğim için şimdi pişmanım.
Bizim bölgede yaşadığımız 12 yıldan bu yana ilk kez karşılaştığımız bu doğa olayını nasıl yorumlarsınız? Sayın Çekirdek gibi sizin bölgelerde de aynı durum oluyormu? Aradım ama ağaçlar.net de zararlılar arasında benzerlerine rastlamadım. Tabii her sene bu mevsimlerde çeşitli tırtıllara rastlıyorduk ama bu miktarda hiç olmamıştı.
Zahmetleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Herşey gönlünüzce olsun.
|
Bazı dönemlerde bazı zararlılar hızla artıyor, bunda iklim koşulları da etkin rol oynuyor. Salgınlar şeklinde zararlı fazlalaşıyor. Burada önemli olan o zararlının yumurta bırakarak bir yaşam döngüsü sonra çok daha fazla üreyebileceğini bilmek. Mekanik mücadele de bu noktada önemli. Eğer o tırtılları yok etmezseniz pupa ve sonra ergin olacak yeniden yumurtlayacaklar.
Toprağa inenlerle mücadelede toprak işleme önemli bir yardımcı. Bütün tırtıllar bütün bitkilerle beslenmez. Kimisinin besin kaynağı 2-3 le sınırlıyken kimi sadece bir bitkiye zarar yapar, bir diğeri ise polifagtır. Önüne ne gelirse yer. Eğer ergenler yumurta bırakmadan önce herhangi bir sebeple zararlanırlarsa veya yumurtalar zararlanırsa seneye bu kadar yoğun olmazlar. Ama koşullar çok uygun olursa, mücadele de olmazsa problemi artarak yaşarsınız.