1. fotoğrafta, armut ağaçlarımızdan biri görünüyor. Tabii, konu mankenim ufaklık ile birlikte. Armut ağacı geçen yıl dikildiğinde, boyu konu mankeni ufaklığın boyu kadar'dı.
2. fotoğrafta ise, 3 yıl önce kayınpederime verdiğim ve buraya diktiği siyah incir ağacı görünüyor. Siyah inciri 4 yıl önce köklenmeye almıştım ve köklendikten 1 yıl sonra, yani 3 yıl önce buraya dikildi. Geçen yıl 5-6 tane meyve vermişti.
Ben, yaz aylarında dahi (haziran-temmuz-ağustos'ta) incir çeliklerini o yıl sürgün veren yeni dalların uç bölümlerinden 30 cm kadar alıp, 15 cm'ni gömmek sureti ile köklendirme yapabiliyorum. 10 tane çelik dikiyorsam, en az 4-5 tanesi kökleniyor. Çoğu kişi, yaz ayları zamanlarında alınan çelikler nasıl kökleniyor diye, şaşırıyor ve köklenmemesi lazım diyorlar ama çocukluğumdan beri bu şekilde yetiştirdiğim çok sayıda incir var. Nasıl olduğunu bende bilmiyorum.
Ayrıca, ilekleme denilen şeyi hiç yapmadığımız halde, bu köklenen incirler gayet güzel ve sağlıklı meyveler veriyor. Bazı incir türleri ilekleme istemiyor'muş. Belki bizim buralarda'ki incirler o türlerden'dir.
Çocukluğumdan beri çelikten ürettiğim ve cinsini bildiğim türler şöyle: Yediveren sarı incir, İzmir bardacık ve bu siyah incir (cinsini bilmiyorum).
|