View Single Post
Eski 01-06-2011, 00:18   #8729
Cicikuş
Yeni Üye

Cicikuş's Avatar

Giriş Tarihi: 31-05-2011
Unhappy

Herkese merhaba. Bu konuyu bir süredir okuyorum(258. sayfadayım). 1 yıl önce ilk afrika menekşemi edindim. ilk zamanlar menekşe çiçekliydi yaprakları oldukça gürdü. İlk defa çiçeğim olduğu için pek fazla bilgim yoktu, bende cahillikle bilmeden çiçeğe işkence etmişim sanırım. Saksısının çok küçük olduğunu düşünüp çiçeği büyük bir saksıya aldım. Menekşemden 10 kadar yaprağı köklendirip saksılara diktim. Acemiliğime rağmen 4-5 tanesinden minik yapraklar çıktı. Ne yazıkki tam o zamanlarda tatile gitmeye karar verdik ve ben bitkilerimi komşuya bıraktım. geldiğimde diktiğim bütün yapraklar çürümüştü (toprakları cıvık cıvık su doluydu). Yapraklarını aldığım büyük menekşemde bayağı zayıflamış, yaprak sayısı azalmıştı. 1 yıl boyunca çiçek açmadı. yaprakları açık renk ve çok seyrekti. Kısa bir araştırma sonucunda saksısının çok büyük olduğu sonucuna vardım ve eski saksısına aldım menekşeyi. zaten kökleri hiç büyümemiş.
Yakın zamanda bir arkadaşımdan benimkinden daha iri yaprakları olan bir afrika menekşesi aldım. iki menekşemide mutfağa, güneş gören bir pencerenin kenarına koydum. pencere kenarına aldıktan sonra iki menekşemdende yaprak fışkırmaya başladı resmen ve şu sıralar tomurcuklandılar. 1 yıl sonra ilk defa çiçek açacak küçük menekşem. Çok uzun yazmışım kusura bakmayın lütfen. Artık sorularımı sorayım bari;
1- Menekşelerimi cam kenarına alınca canlanmasına canlandılar ama ikisindede yeni çıkan yapraklar çok gür ve karmakarışık görünüyor(marul gibi). Önceki sayfalarda bir üyenin menekşeside benimkilerle aynı durumda, ona fazla ışıktan olduğu söylenmiş acaba sebebi fazla ışıksa büyüdükçe yapraklar düzelir mi?
2- İki menekşemde de birden fazla gövde görünüyor(daha doğrusu aynı gövdeye bağlı birden fazla menekşecik var) ama ayırmaya korkuyorum. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinene kadar ayırmasam bitkiler için bir sorun olur mu?
3- İnternette akvaryum suyunun süs bitkileri için yararlı olabileceği söylenmiş (muhtemelen nitrat seviyesi yüksek olduğu için) fakat kullanıp kullanmamak konusunda emin olamadım, siz tavsiye eder misiniz?
4- Bu konuda anlatılan yöntemlerden birkaçını kullanarak yeni menekşeler elde etmeyi deniyorum şu sıralar. Yeni diktiğim yapraklar güneş görmeli mi görmemeli mi?
( Fotoğraf yükleyemedim. Fotoğrafların boyutları çok büyük ve nasıl küçülteceğimi bilmiyorum. )
Tekrar kusura bakmayın, yeni üye olmanın heyecanıyla uzun uzun anlatıvermişim menekşelerimi.

Cicikuş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön