View Single Post
Eski 05-03-2007, 21:40   #22
ziraatcı
YÖRÜKOĞLU
 
ziraatcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: Karaman
Mesajlar: 22
Kapari

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Elfogi kapari tohumları çimlenme engelli. Bu yüzden evde çimlendirmeniz zor. Doğada çimlenme sebebi karıncalar, diğer canlılar. Bu tohumları yiyorlar, sindirim sistemi asitlerinden etkilenen tohumlar kolayca çimleniyorlar. Çimlenme engelleri aşılıyor. Bu yüzden kapari yetiştirmek isteyenler doğrudan fide alıp yetiştiriyorlar.
Mine Hanım
Kapari ile ben de biraz çalışma yapmıştım.Kapari özellikle marjinal alanlar dediğimiz kullanılmayan arazilerin ekonomiye kazandırılmasında önemli bir bitki.Fazla iş gücü ve maliyet istemiyen ve pazarlama sorunu olmayan bir ürün.
Tohumları ile çimlenmesi oldukça zor bir bitki.Çimlenme yüzdesi % 5.Yani çok düşük.Ancak çelikten üretme yapılabilir.Orta Anadolu için söylüyorum.Mayıs ayı sonu,Haziran ayı başında çelikleri köklendirilerek daha rahat üretilebilir.Köklendirme için köklendirme hormonu kullanılırsa daha iyi netice almak mümkün.
Ben kaparinin meyve döneminde yapılan reçelini de tattım.İnanın çok güzel.Yani sadece tomurcukları işe yaramıyor.Karpuzu'nun da kullanma alanı var.Biz her yıl tomurcuklarını toplayarak turşusunu yaparak kışın turşu olarak tüketiyoruz.
Ancak nedense böyle bir bitki yeterince üretime yönlendirilmiyor.
Ülkemizden yırt dışına ihraç ediliyor,daha sonra işlenerek tekrar Ülkemizde büyük marketlerde yüksek fiyatlara satılıyor.Hem döviz gidiyor,hem de pazar konumundan öteye gidemiyoruz.Yok mu bunun bir çaresi?
Yani bu konuda biraz dertliyim.Kendi değerlerimizi başkasından almak ve tabiri caizse kaymağını onların yemesi zoruma gidiyor.Bunun mutlaka bir çaresi olmalı.Yoksa stresten öleceğim.Ne olur ciddi çalışmalar yapalım.
Son olarak ağaçlar çok hoş bir forum.Bir ziraatcı olarak bir çok şeyi bulabiliyorum ve paylaşabiliyorum.Tebrik ediyorum.

ziraatcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön