View Single Post
Eski 31-05-2011, 11:48   #366
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Fıçı; minumum kanunu, kırık fıçı kanunu vs.

Bütün besinlerin kullanım miktarını en yetersiz olan belirler. En az olan belirler der bir çok açıklama ama tam ifade etmiyor.

Çünkü her besin aynı miktarda kullanılmayacak, bazısı az bazısı çok lazım. Olması gerekenden en az olan diğerlerininde aynı oranda az kullanılmasını sağlar.

Diyelim ki 5 ölçü azot, 3 ölçü fosfor ve 1 ölçü potasyum lazım bir bitkiye.

Ama ortamda 5 ölçü azot, 3 ölçü fosfor ve 0,5 ölçü potasyum var.

Bu durumda bitki, 2,5 ölçü azot, 1,5 ölçü fosfor ve 0,5 ölçü potasyumu kullanır.

Geriye kalan, 2,5 ölçü azot ve 1,5 ölçü fosfor kullanılamaz. Potasyum gereğinden az olduğu için diğerlerinin de kullanım miktarını belirledi.

Eğer ortamda 1,5 ölçü azot, 1,5 ölçü fosfor ve 0,5 ölçü potasyum olsaydı,

Bu sefer de bitki, 1,5 ölçü azot, 0,75 ölçü fosfor ve 0,25 ölçü potasyum kullanacaktı.

Bu durumda da olması gerekenden daha az olan azot belirledi diğerlerinin kullanım miktarını.

Hangi bitkinin hangi döneminde hangi elemente tam olarak ne kadar ihtiyacı olduğunu şaşmaz şekilde bilemeyiz. Tecrübelerle bu ölçüyü mükemmele yakın tutturabiliriz. Ama sıfır hata ile bilmemiz mümkün değil.

Hazırladığımız besin kitinde bu oranlar belli bir tolerans değerine sahiptir. Yani bitki bir yere kadar bu fazlalığı azlığı umursamaz. Bu iş toprakta da böyle olur. Normale yakın bir oran tuturuldu ise bitki mükemmelen büyür gelişir.

Ama bir takım bilgilerden yoksunsak rastgele göz kararı hazırlacak bir kitte bir şeyler normalin çok üstünde ve altında olabilir. Üstelik bu hata az lazım olan bir elementte yapıldı ise bu seferde ortaya tek bir şeyin fazlalığından ortaya çıkabilecek antogonizm zehirlenmeleri çıkabilir. Bir şeyin fazlalığı da diğer bazı şeylerin kullanımını engelleyebilir yani.

Fakat bu hiydrobuddy gibi pogramlar veya hazır reçetelerin çoğu normale yakın sonuçlar veriyor. yetiştirdiğimiz ürüne tam uymasa bile bir şeyler çıkar. kendi gübremizi hazırlamış olmanın zevkini tatdırır.

Ancak zor bir iş. Üstelik alınması gereken hammadde çok fazla. Reçetelerdeki azot değerlerini yakalamak için bile azotun her halinden gübremizin bulunması gerek. Açık satılan ürünler değiller. Teraziler, şişeler, asitler, mezurlar derken epeyde bir eşyaya ihtiyaç var. kabaca da yapılabilir belki ama hassas bir sonuç almak için cidden küçük bir laboratuar yapamak daha mantıklı.

Buradaki bir çok hobicinin kitlerini buradan temin etmesini öneririm. Ucuz basit ve mükemmel sonuç alınıyor.

Ayrıca internette veya marketlerde bulunan bitki besinlerinin çoğu da bizim yaptığımız işe teorik olarak uygun değil. içlerinde bir çok element bulunmayabiliyor. Ev çiçekleri için takviye amaçlı yapılmış bir şeyi besin kiti diye satabiliyorlar.

Topraksız tarımda en azından 14-15 elementin oranı doğruya yakın şekilde bulunması gereken bir kit lazım.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön