Sn. Sdurul'un sorusuna daha ayrıntılı bir yanıt olması açısından, yağmur ve yıkanma olayına biraz daha ayrıntılı değinmekte yarar var.
Kaolin ve benzeri inert toz (inert: başka herhangi bir maddeyle kimyasal etkileşime girmeyen) içeren ürünlerde, en önemli özellik, beyazlık indislerinin yüksek olması yanında, bu ürünlerin yüzeye iyice yayılması ve yağmurla kolay yıkanıp gitmemesidir. Hatta Bitki Patolojisinin gurusu sayılan George N. Agrios kitabında, bu türden ürünleri Film-Forming Compounds (film oluşturan bileşikler) başlığı altında inceler.
Kaolinin aslında tarımda kullanılmasının temel nedeni tamamen ucuz ve doğada bolca bulunmasından kaynaklanır. Yoksa kaolinden çok daha etkili olan Titanyum Dioksitte kullanılabilir. Ancak titanyum dioksitin maliyeti tarımda kullanılamayacak kadar yüksek oluşudur. Türkiye'de olmasa da Amarika'da %100 kaolin içeren tek ürün
Cocoon'dur. Yurtdşı kökenli olan piyasadaki diğer ürünlerde %100 kaolin içeren bir ürün değildir. Tıpkı SunShader gibi. Ürünler bunu başardıkları oranda tarımda kullanılabilir hale geliyorlar. Üstelik sadece yağmur değil, güçlü rüzgarlar da parçacıkları yaprak yüzeyinden uzaklaştırıcı etkiye sahiptir. Bunun için çeşitli surfactantlar kullanılabilir.
Kullanılacak surfactantın kalitesine göre bu aşınma değişecektir. Ayrıca bazı bitkilerin yapraklarının yüzeyi hidrofobik (su sevmez, su tutmaz) bazıları hidrofilik (su sever) türdendir. Örneğin bu konuda en bilinen örnek Lotus çiçeğidir. Lotus yaprakları hidrofobik özelliği en yüksek bitkilerden birisidir. Hatta bu özelliğinden dolayı Lotus çiçeğinde mantar hastalığı hemen hiç görülmez. Bu özellik kimyada
"lotus etkisi" olarak bilinir. Bu yüzden kullanılacak surfactant çok önemlidir. Ki hiç bir üretici ürününün %95'ten fazla kaolin içerdiğini iddia etmiyor. Firmalar bu tür ürünlerde çeşitli yayıcı ve yapıştırıcı maddeler kullanıyorlar. Üstelik bu yayıcı ve yapıştırıcı maddeler bir bitkide etki ederken bir başka bitkide aynı etkiyi göstermiyor. Hatta bazı bitkilerde meyve ve yaprak farklı özelliklere sahiptir. Örneğin üzümde meyve hidrofobik özellikte iken, yapraklar hidrofilik özelliğe sahiptir.
Aşağıdaki resimdeki uygulamalar Adana'da fuar sırasında SunShader uygulamasının ardından yağan yağmur (ki 6 saat süren şiddetli bir yağmurdu) sonrası çekildi. Farklı bitkilerdeki (sırasıyla limon, zeytin ve taflan) yıkanma özelliğine dikkat derim.
